×

Recensie

Pop

03 oktober 2021

Taylor Young  Band

Mercury Transit

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Handdrawn Records

Mercury Transit Taylour Young Band Pop 3.5 Taylor Young  Band – Mercury Transit Written in Music https://writteninmusic.com

 

Taylor Young is als tiener muzikaal actief in Dallas bij het psychedelische combo Hi-Fi Drowning en als sessieman en op tournees als drummer betrokken bij Young Heart Attack en Polyphonic Spree. We ontdekten vrij laattijdig zijn muziek met The O’s, het countryfolk duo dat hij oprichtte met John Pedigo leverde in 2016 met een vierde langspelers af.

Vijf jaar later komt Young met solowerk aanzetten, zijn band is in essentie een duo naast het gitaarwerk en de percussie levert Young de songs aan. Bassist, toetsenman en producer Toby Pipes is de tweede muzikant. Het duo ontdekte tijdens informele sessies in Pipes’ home Studio in College Station een onmiskenbare verbondenheid, ze vulden elkaar perfect aan, de melodische kracht van Taylors songwerk en de sfeervolle pop elementen die Pipes aanbrengt.

In ruim de helft van de tracks komen daar gitaarpartijen van Kenny Wayne, die eerder bij Leon Bridges gesignaleerd werd. In een perfecte  wisselwerking met Taylors snarenescapades levert dat knappe popliedjes op die zo op de radio kunnen. De rinkelende gitaarjangel herinnert bij momenten aan The Byrds  maar we horen evengoed echo’s van Big Star en formaties uit de jaren tachtig zoals The Plimsouls.

Als Young  op zijn eigen gitaarwerk aangewezen komen ook andere muzikale invloeden bovendrijven en klinken de toetsen bijdragen van Pipes sterker door in mijmeringen uit het verleden zoals Shine On Me, Rattled en Out  Of My Mind. Ongecompliceerde popgetinte songs worden opgetild door dat fijne gitaarwerk en blijken hardnekkige, niet onaangename oorwormen.  1. Get Around
  2. Make You Wanna Stay
  3. Shine On Me
  4. Blue Eyed
  5. Rattled
  6. Daze of The Week
  7. Five Cents
  8. Wrong Place, Wrong Time
  9. out Of My Mind
  10. Drinkin