×

Recensie

Rock

16 juni 2014

Tarja Turunen & Mike Terrana

Beauty & The Beat

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Ear Music

Beauty & The Beat Rock 2.5 Tarja Turunen & Mike Terrana – Beauty & The Beat Written in Music https://writteninmusic.com

Het is een behoorlijk verontrustende ervaring als iemand door het Concert voor Viool en Hobo van Johann Sebastian Bach heen gaat zitten drummen. Dat is de Beat in de titel van deze CD, want Beauty is het zeker niet! Op vergelijkbare manier worden titels als De Barbier Van Sevilla, Cancan, Willem Tell Overture en Eine Kleine Nachtmusik door de mangel gehaald. Mike Terrana slaat zijn weg door deze klassieke werken heen en probeert op zijn manier deze muziek toegankelijker te maken. Ik wou dat hij dat niet gedaan had; het enige wat hij hiermee bereikt is het belachelijk maken van degelijke klassiek composities en het resultaat werkt enkel op de lachspieren.

Hier tussendoor zingt Tarja Turunen een aantal prachtige klassieke liederen. Deze zangeres is duidelijk klassiek geschoold, maar maakt een redelijk middelmatige indruk. Ze heeft een krachtige stem, maar ze mist de souplesse en de dynamiek voor dit soort werken. Niettemin denk ik dat Tarja Turunen de werken in hun waarde laat en ze presenteert voor wat ze zijn, namelijk mooie melodieën; in ieder geval benadert ze het origineel en toont ze respect voor de componisten en hun werken.

De tweede CD bevat covers van pop- en rocksongs plus een aantal eigen composities van Tarja Turunen. De Led Zeppelin Medley is redelijk te doen en ook de cover van You Take My Breath Away van Freddie Mercury klinkt goed. Tarja voelt zich duidelijk het best op haar plaats bij het vertolken van haar eigen werk. Wellicht is dit toch meer een CD voor fans van Tarja Turunen en Mike Terrana. Ik verwacht niet dat er naar aanleiding van deze dubbel-CD een stormloop op de klassieke catalogus ontstaat.

Tracklisting Beauty & The Beat:

CD1

 1. Concert For Violin & Oboe (Bach)
 2. Blute Nur (Bach)
 3. Zueignung – Op. 10, No. 1 (Strauss)
 4. Barber of Seville (Rossini)
 5. New World Symphony (Dvorák)
 6. Song To The Moon (Dvorák)
 7. Vilja Lied (Lehár)
 8. O mio babbino caro (Puccini)
 9. Can-can (Offenbach)
 10. I Feel Pretty (Leonard Bernstein)
 11. William Tell Overture (Rossini)
 12. Mein Herr Marquis (Strauss)
 13. Eine kleine Nachtmusik (Mozart)

CD2

 1. You Take My Breath Away (Queen)
 2. The Reign (Tarja)
 3. Witch-hunt (Tarja)
 4. Led Zeppelin Medley
 5. Swanheart (Nightwish)
 6. Fly Me To The Moon (Frank Sinatra)
 7. Into The Sun (Tarja)
 8. I Walk Alone (Tarja)