×

Recensie

Roots

05 februari 2014

Tangled Eye

Dream Wall

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Black & Tan Records

Dream Wall Tangled Eye Roots 4 Tangled Eye – Dream Wall Written in Music https://writteninmusic.com

Als muzikanten die al een eigen dikke carrière hebben samenkomen om een band te beginnen kan je dan spreken van een superband? Misschien wel en misschien is Tangled Eye dat ook wel.  De Amerikaanse Dede Priest heeft al jaren een mooie carrière als zangeres, Jasper Mortier speelde als bassist met grootheden als Eddy Clearwater, Hans Theesink, David Gogo en Johnny Masttro, terwijl Jan Mittendorp als platenbaas (Black & Tan Records), DJ (MiXendorp,) producer (oa Doug MacLeod, Boo Boo Davis) en bassist van oa Boo Boo Davis al jarenlang niet meer is weg te denken uit de Nederlandse en Europese Bluesscene.

Gedrieën besloten ze begin 2013 de handen ineen te slaan en onder de Naam Tangled Eye een nieuw project te beginnen waarbij ze alle drie uit hun comfortzone stappen. Zo combineert Jan bas en gitaar op 1 instrument, laat Jasper de bas voor wat het is en kruipt achter het drumstel, terwijl Dede het zingen afwisselt met het bespelen van de viool. En de uitkomst mag zeer verrassend genoemd worden. Want binnen een jaar komt de band met een album op de markt waarop 14 nieuwe eigen nummers staan; Dream Wall.

Wie verwacht dat deze 3 bluesmensen een lekker standaard bluesplaatje hebben gemaakt komt toch echt bedrogen uit. De muziek kan het beste omschreven worden als een combinatie van blues, folk en americana, met blues als hoofdstroming. Het gitaargeluid dat Jan gekozen heeft in combinatie met de manier van drummen van Jasper doet denken aan The White Stripes en The Death Letters. Het rustige soulvolle stemgeluid van Dede, de toevoeging van viool maakt het allemaal heel er donker en sinister.  Het is dus even schrikken als je de eerste tonen uit je speakers hoort komen maar het duurt niet lang voor je wordt gegrepen en benieuwd bent naar wat er nog meer voorbij gaat komen. Als na 58 minuten de laatste klanken verstommen ben je er eigenlijk nog niet klaar mee en wil je meer. Tijd om ze live te zien!!

Trackinglist Dream Wall:

 1. Nilas
 2. Dirty Faces
 3. Come On Down
 4. Jesus I M Calling
 5. Made To Mingle
 6. Hide And Seek
 7. Drinking Again
 8. Fish And Lamb
 9. Taboo
 10. I Been Thinking
 11. Ghetto Pocket
 12. Keep Walking
 13. Stranded American
 14. Doctor Man


 1. Nilas
 2. Dirty Faces
 3. Come on Down
 4. Jesus I'm Calling
 5. Made to Mingle
 6. Hide and Seek
 7. Drinking Again
 8. Fish and Lamb
 9. Taboo
 10. I Been Thinking
 11. Ghetto Pocket
 12. Keep Walking
 13. Stranded American
 14. Doctor Man