×

Recensie

Jazz

05 november 2022

Svaneborg Kardyb

Over Tage

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Over Tage Svaneborg Kardyb Jazz 3.5 Svaneborg Kardyb – Over Tage Written in Music https://writteninmusic.com

Een wederom interessante uitgave via het in Manchester gevestigde Gondwana Records is het derde album van het Deense duo Svaneborg Kardyb, getiteld Over Tage.

Nikolaj Savenborg is toetsenman (Wurlitzer, Juno en piano) en Jonas Kardyb is percussionist. Ze komen beiden van verschillende muzikale achtergronden: Svaneborg uit de jazz en Kardyb uit de rhythm & blues en folk. En juist dat maakt hun muziek zo interessant. Hun eerste twee albums Knob (2019) en Haven (2020) lieten al een duo horen dat niet in muzikale grenzen denkt maar genres vloeiend aan elkaar verbindt.

Naast door jazz, blues en folk wordt hun muziek net zo gestuurd door een klassieke invulling die in de handen van Svaneborg en Kardyb naar eigentijds duikt en daardoor verrassende nieuwe klankbeelden oproept. Juist ook omdat Savenborg veelal de elektrische piano als basis gebruikt en deze atmosferisch over de percussie van Kardyb laat vallen.

Over Tage heeft een merendeels ingetogen karakter waarbij de klanken en melodielijnen van Svaneborg de stemming optimaal bepalen. Kardyb is een erg fijne drummer die steeds met verrassende ritmes de klanken invult. En waar menig duo zich in deze combinatie laat verleiden vol voor de ritmiek te gaan of met elektronische invloeden een volle sound te creëren houden Svaneborg en Kardyb het verrassend puur.

Over Tage is een album vol warme klanken, waarbij een verdwaalde trompet of gitaar voor extra melancholie en sfeer zorgt. Svaneborg en Kardyb zijn fijne muzikanten met een eigen sound en Over Tage is een fijne plaat.  1. Op
  2. Fragt
  3. Orbit
  4. Farvel
  5. Island
  6. Orkaner
  7. Blik
  8. Everything Possible
  9. Ubemaerket
  10. Over Tage