×

Recensie

Jazz

05 februari 2024

Svaneborg Kardyb

At Home (An NPR Tiny Desk Concert) EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

At Home (An NPR Tiny Desk Concert) EP Svaneborg Kardyb Jazz 4 Svaneborg Kardyb – At Home (An NPR Tiny Desk Concert) EP Written in Music https://writteninmusic.com

Het Deense duo Svaneborg Kardyb, Nikolaj Svaneborg (toetsen) en Jonas Kardyb (drums), kwam in 2022 vol in zicht toen ze hun derde album Over Tage uitbrachten via het gerenommeerde Manchester platenlabel Gondwana Records.

Met hun twee eerdere albums, debuut Knob (2019) en opvolger Haven (2020), die uitgebracht werden via het kleine lokale BLIK FLAK, hadden ze daarvoor hun thuisland al veroverd. Over Tage bracht hen, vaak in het voorprogramma van één van de andere muzikanten/bands van het label of op speciale  labelavonden, over de gehele wereld.

Voordat Over Tage in november 2022 op Gondwana verscheen, deed de band in dat voorjaar een NPR Tiny Desk Concert waarbij ze alvast twee nieuwe tracks speelden (Orbit en Terrassedør), Et Life Oyeblikk Bare (van hun debuut) en de titeltrack van hun tweede album. (Opvallend feit: Terrassedør belandde uiteindelijk niet op de eerste versie van het album maar was pas te horen op de deluxe versie die een jaar later verscheen).

De At Home (An NPR Tiny Desk Concert) EP laat in volle glorie horen waarom dit tweetal zo bijzonder is. Met een sound die met vrije jazz en gebruik van looping, lichte elektronica en coole percussie vol in het nu staat weten ze steeds weer tijdloze structuren op te bouwen. Geen wonder dus dat Matthew Hallsall, vermaard trompettist en eigenaar van Gondwana Records, het tweetal voor zijn label tekende.

De vier sets die ze live speelden (en exact zo op de EP te vinden zijn) werden opgenomen in het prachtige oude huis in het landelijke deel van Djursland, in het noordoostelijker gelegen deel van Denemarken, waar Kardyb woont. Het huis dat de mannen tevens inspireerde om hun tweede album Haven (Tuin) te maken.

Steeds weer strak tegenover gezeten voor direct (oog)contact om de vaak ingetogen drive vast te houden creëren de twee muzikanten de fraaiste klanken. Muziek om hopeloos en gelukzalig in te verdwalen. Muziek die dezelfde vrije muzikale wereld pakt waar ook Nils Frahm, Ólafur Arnalds, Portico Quartet en Hania Rani zich graag in begeven.

Ook op beeld vastgelegd geven de vier opgenomen tracks een mooie inkijk in de muzikale wereld van Svaneborg en Kardyb. Met de Wurlitzer als sfeermaker en andere keyboards als ideale aanvullers (waar Terrassedør dan weer in zijn geheel op de piano wordt gespeeld) en de vernuftige percussie als drager, ontstaat steeds weer een heel mooi spanningsveld.

De At Home (An NPR Tiny Desk Concert) EP is een fraaie (live-)aanvulling op het oeuvre van diegenen die dit fijne duo uit Denemarken al kennen en een prima binnenkomer voor diegenen die graag kennis willen maken.

Kant A:

  1. Haven
  2. Et Lite Øyeblikk Bare

Kant B:

  1. Orbit
  2. Terrassedør