×

Recensie

Electronic

01 december 2022

Sunda Arc

Night Lands

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Night Lands Sunda Arc Electronic 4 Sunda Arc – Night Lands Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fijne verrassing was twee jaar geleden Tides, het electronic debuut van de broers Jordan en Nick Smart als Sunda Arc. Natuurlijk bekend als twee derde van het jazz vernieuwende Mammal Hands herontdekten zij met Sunda Arc hun roots als electronic DJ’s.

Met hun nieuweling Night Lands overstijgen ze hun debuut. De composities klinken gelaagder, donkerder en dieper. En waar Tides nog klonk als een sterk zijproject, is Night Lands de plaat van een band die muzikaal doorgegroeid is naar een volledig eigen bestaansrecht.

Vanaf de start met Distant Siren laten de broers Smart hun ambities de vrije loop in fraaie stukken electronica die gevoed door de (overstuurde) sax of klarinet (zelfs fluit) van Jordan vaak een jazzflavour in zich herbergen en daardoor juist ook anders klinken. Het geeft extra sfeer aan de stukken die de mannen opzetten, extra warmte. Maar ook de tracks die die referentie niet hebben maken optimale indruk.

Op de elf stukken die het album telt trekken de mannen hun melodische jazzskills door naar ruimtelijke stukken vol vrijheid en avontuur waarbij hun liefde voor old skool elektronica (bands als Future Sound of London) hun composities voedt en markante geluiden uit die tijd naar het nu trekt. Het levert steeds weer een zeer fraai klankbeeld op.

Het leidt tot een album dat imponeert en intrigeert en waar de composities in steeds weer veranderende klanken een mooi geheel vormen. Een geheel dat als een warme, melancholieke deken over je heen valt. Met Sunda Arc hebben Jordan en Nick Smart een zeer geslaagd tweede muzikale leven naast Mammal Hands in handen. En hun tweede album Night Lands is een fraaie stap vooruit.

Kant A:

  1. Distant Siren
  2. Phantom's Gift
  3. Beacons

Kant B:

  1. Night Lands
  2. Static Waves
  3. Neon Forest

Kant A:

  1. Forgotten Dream
  2. Mirai
  3. Ritual
  4. Endless Skies