×

Recensie

Electronic

13 februari 2020

Sunda Arc

Tides

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Tides Sunda Arc Electronic 4 Sunda Arc – Tides Written in Music https://writteninmusic.com

Verrassingen vroeg in het jaar, daar houden we erg van. Tides, het debuut van Sunda Arc, is zo’n album dat je vanaf de allereerste beluistering volledig inpakt. Diepe electronic klanken met een atmosferisch gevoel dan weer met beats die links en rechts als meteorieten om je heen bewegen.

Veel mensen weten niet dat de broers Nick en Jordan Smart voordat ze met drummer Jesse Barrett in 2012 het fameuze Mammal Hands begonnen DJ’s waren met een specifieke smaak die diep de electronic in dook. Natuurlijk zijn er in opbouw van het vooral door jazz en folk beïnvloede trio daarvan invloeden te horen maar toen Barrett twee jaar terug even time-off van de band wilde vanwege persoonlijke activiteiten grepen de broers hun kans weer eens echt de electronic in te duiken. Ver weg van de sound van Mammal Hands.

De einde 2018 uitgebrachte Flicker EP gaf in vier tracks al aan dat de broers ook zelf met wel heel lekkere donkere electronic klanken goed weg wisten. Ze namen vervolgens flink de tijd voor hun debuutalbum en dat deden ze goed. Tides is een magnifiek debuut geworden met volop ijzersterke tracks vol variatie.

Mooie voorbeelden genoeg: de majestueuze opener Another Life is de warme tegelijk overweldigende en onverwacht rijke binnenkomer die de ambitieuze toon zet en met Cluster een lekker diep vervolg krijgt. Dawn heeft dan weer die donkere dansbaarheid die prikkelt en intrigeert en met Hymn zoeken ze weer volop het avontuur op in dwarse heen en weer stuiterende klanken. Secret Window zetten ze dan weer volop in sfeer neer.

Tides is een buitengewoon sterk debuutalbum geworden. Nog opvallend veel beter dan verwacht op basis van hun livesets (zoals die op het Gondwana 10 jaar feestje in de Roundhouse, Londen) en hun Flicker EP. De broers hebben met Sunda Arc een magnifieke sound gevonden die rijk geschakeerd, fascinerend opgebouwd en lekker opwindend dan weer verwarmend is.

Mooi hoe de tracks steeds weer in andere sferen belanden zonder albumcoherentie te missen. Zo krijgt het aanstekelijke Everything At Once dat een bijna hemels karakter heeft en je de lucht in trekt, met het sferische Thessaloniki als interlude, een wel heel opwindende tegenhanger met het door heftige synthgeschurk en dromerige vocalen gedreven, Daemon. Een track die je zomaar de donkere onderwereld intrekt.

Hoe mooi is ook het met viool opgesierde Collapse en de tot kosmische hoogten opgestuwde rijke albumafsluiter Vespers die, gelijk de openingstrack, zonder beats, al net zo’n overweldigende indruk achterlaat. De muzikale cirkel die Tides is ook gelijk mooi rond maakt.

Tides is de eerste echt grote electronic release van dit jaar en een onverwacht zeer belangrijke. Niet verwacht dat de broers Smart onder de naam Sunda Arc zo zouden verrassen.

Kant A:

  1. Another Life
  2. Cluster
  3. Dawn
  4. Hymn
  5. Secret Window

Kant B:

  1. Everything at Once
  2. Thessaloniki
  3. Daemon
  4. Collapse
  5. Vespers