×

Recensie

Jazz

18 juni 2015

Positie 8 Jaarlijst 2015

STUFF.

STUFF.

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Buteo Buteo

STUFF. STUFF. Jazz 4.5 STUFF. – STUFF. Written in Music https://writteninmusic.com

Dat vanuit België momenteel weer een overdaad aan geweldig verfrissende bands komt maakt ook STUFF. (inderdaad met hoofdletters en een punt) duidelijk. Hun gelijknamige debuut is overweldigend.

De sound van de band, waarvan de leden zowel uit Antwerpen als Gent komen, is onvergelijkbaar. Dat komt omdat de muziek die ze maken van klassieke zelfs flarden avant-garde jazz en fusion naar jaren 80 funk, hiphop en electronic schiet en dan in de meest weldadige, tegelijk vloeiende als aanstekelijke mix. Hoewel de term progressive jazz voor de hand ligt, noemen ze het zelf liever Live GlitchTripHop en dat is natuurlijk een veel betere omschrijving. Waarom sowieso muziek als deze in een hokje proppen?

Dat het gelijknamige debuut in alle composities overrompelt heeft zeker ook te maken met het feit dat de band al een flink aantal jaren samenspeelt en voor het album de perfecte composities heeft geselecteerd. Tussen de fabuleuze albumopener Even Horizon en de prachtafsluiter R-Over is alles even spannend, verrassend en gedurfd. Heerlijk om een band zo te horen experimenteren en elkaar te horen uitdagen. Het levert een album op waarop echt elke compositie, hoe verschillend in klankkleur ook, optimaal boeit.

Het collectief heeft in Lander Gyselinck (drums), Dries Laheye (bas), Mixmonster Menno (draaitafels, samples), Joris Caluwaerts (keyboards) en Andrew Claes (EWI – het elektronische blaasinstrument waarop sax, trompet, hobo en fluit gespeeld kan worden) de ideale groep muzikanten die muziek maakt die zowel helemaal van deze tijd als van de toekomst is. STUFF. is een absoluut droomdebuut!  1. Even Horizon
  2. Skywalker
  3. TahTam
  4. Sifa
  5. Caves
  6. Ahfread
  7. Java
  8. Walking Headz
  9. R-Over