×

Recensie

Electronic

18 juli 2021

Stubborn Heart

Made of Static

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: One Little Independent

Made of Static Stubborn Heart Electronic 3.5 Stubborn Heart – Made of Static Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn genoeg spiritueel ingestelde individuen die er in geloven dat na een overlijden de zwevende ziel afscheid neemt van het aardse lichaam om als observerend geweten van boven toe te kijken. Ben Fitzgerald reanimeert schoksgewijs die klinisch doodverklaarde beats door hier de soulzang van Luca Santucci aan toe te voegen. Spastische dubstep wordt ontleed tot een stroperige donkere emulsie om een afstotend effect op te roepen. De formule van het gelijknamige debuut van het Londense duo Stubborn Heart is na een stilte van ruim acht jaar geperfectioneerd op Made of Static.

Luca Santucci heeft een dromerige new wave flow in zijn stem die teruggrijpt naar de jaren tachtig. Een vrijwel cleane white soul gentlemen houding die de typische Britse achtergrond nogmaals markeert. Deze gemeende coolness is de tegenpool van de aanvallende militaire precisie waarmee Ben Fitgerald strategisch het werkveld verkent. Waren we ondertussen alweer vergeten dat Tricky aankondigde dat de duivelse hel om de hoek afwacht om toe te slaan? Made of Static is een demonische liefdesverklaring welke aanklopt bij de gitzwarte jazzy triphop beweging. Een onaardse krachtbron met lawaaierige defensieve noise uitspattingen die vervormd worden door speelse elektro druppels en ijzingwekkende coldwave fragmenten.

De mystiek openbaart zich al direct in Talking Gold waarin de geest van een oude panfluitspeler zijn laatste adem uitblaast. Ben Fitgerald bokst zich met zijn winnaarsmentaliteit omhoog terwijl een in trance zijnde Luca Santucci in slow motion alle klappen incasseert. Het geeft overduidelijk de verhoudingen tussen het samenspel weer. De onvoorspelbare Twin Peaks electrofunk van Proves to Be maakt je klaar om al schaduw dansend de vlammende vloer te betreden. Alsof parasiet Richard David James van Aphex Twins in het brein van de toetsenist infiltreert en daar zijn stinkende nachtmerries projecteert. Futuristische afstompende nineties bigbeats ontaarden bij Against the Tide in dreigende Electric Body Music. Een heftig gevecht waar Ben Fitgerald uiteindelijk de stekker uit trekt.

De heen en weer wiegende waves worden onstuimiger op het tweede gedeelte van Made of Static. Industriële drones en minimalistische blikkerige percussie scheppen in Everything Matters kilheid en vlagen ontembare onrust die nog ingedekt worden in het onder de huid doordringende To Make You Happy. Donkere strijkerswolken laten de duistere triphopbeats doorschijnen. Met de downbeat van Oh Stephanie gaan ze eventjes kopje onder. Drop the Ball ontwikkelt zich achter een Eyes Without a Face oproepende sampler, maar straalt genoeg gedrevenheid uit om die zuigende obscuriteit en intense leegte eigen te maken. Het mediterende Out of My Hands ontaard in een hallucinerende bad trip. Made of Static is het grijs getinte schemergebied tussen beeldende schoonheid en te vroeg invallende duisternis.  1. Talking Gold
  2. Proves to Be
  3. Against the Tide
  4. Mum's the Word
  5. Points of View
  6. Everything Matters
  7. To Make You Happy
  8. Oh Stephanie
  9. Drop the Ball
  10. Out of My Hands