×

Recensie

Roots

12 maart 2015

Steve Earle & The Dukes

Terraplane

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: New West Records

Terraplane Steve Earle Steve Earle & The Dukes Roots 4 Steve Earle & The Dukes – Terraplane Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuwe Steve Earle is altijd iets om naar uit te kijken. Met het verrassende Terraplane heeft hij een onvervalst bluesalbum gemaakt.

Waar zijn laatste twee albums I’ll Never Get Out Of This World Alive (2011) en The Low Highway (2013) nog alternative country/Americana albums pur sang waren, waarop hij het gehele genre nog maar weer eens geniaal definieerde, is hij met Terraplane echt een andere weg ingeslagen. En de blues past Earle als gegoten. Zowel muzikaal als tekstueel. Songs als The Tenessee Kid, Baby’s Just as Mean as Me (een fraai duet met Eleonor Whitmore), Better Off Alone, Ain’t Nobody’s Daddy Now, het stevig rockende The Usual Time of de lekker logge albumafsluiter King Of The Blues zijn prima Earle-songs die een fijne aanvulling op ‘s mans rijke oeuvre zijn.

Meer dan ooit is op Terraplane Earle’s band The Dukes het middelpunt. Will Rugby (drums) Kelly Looney (bas), Eleonor Whitmore (fiddle en vocalen) en de immer excellente gitarist Chris Masterson spelen de blues alsof ze dat altijd al gedaan hebben. Het geeft de songs, die vanuit een lekker breed blues spectrum zijn opgezet, de juist swing en urgentie mee. Earle voegt daar met zijn rauw rafelige stem en immer uitdagende dan weer persoonlijke teksten de exact juiste extra dimensie aan mee.

De deluxe editie van het album heeft een fraaie DVD bijgesloten met naast uitgebreide interviews een Behind The Scenes/documentaire over de totstandkoming van het album. Daarnaast zijn er akoestische versies van You’re The Best Lover I Ever Had, 50 Different Blues en Ain’t Nobody’s Daddy Now te zien en horen die opgenomen werden op het buitenterras van de studio (de zogenaamde Back Porch Session). Het gehele album in een speciale 24/88.2 High Resolution Audio mix is ook op de DVD aanwezig. 1. Baby Baby Baby (Baby)
 2. You're The Best Lover That I Ever Had
 3. The Tennessee Kid
 4. Ain't Nobody's Daddy Now
 5. Better Off Alone
 6. The Usual Time
 7. Go-Go Boots Are Back
 8. Acquainted With The Wind
 9. Baby's Just As Mean As Me
 10. Gamblin' Blues
 11. King Of The Blues