×

Recensie

Alternative

24 maart 2023

Stadt

Meerstadt

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: On The Level

Meerstadt Stadt Alternative 4 Stadt – Meerstadt Written in Music https://writteninmusic.com

Mijn herinneringen aan Domburg gaan ver naar de prille jeugdjaren terug. De Zeeuwse mentaliteit spreekt mijn ouders meer dan de stadse arrogantie van Scheveningen aan, en als kind zijnde maken de levensechte ansichtkaarten omgeving van Domburg de nodige indruk. Met een beetje fantasie is Villa de Wael tot Villa Kakelbont te herleiden, en de indrukwekkende monumentenlijst is zelfs nog geliefder dan het strand. Het statige Domburg straalt gevestigde en vergaande elegantie uit, toch komt mijn bezoek aan deze badplaats van twee jaar geleden niet geheel met dat stukje gekoesterde nostalgie overheen. Als kind zijnde is alles nog mooier, nog groter dan door de ogen van een volwassene.

Misschien kijkt het Gentse Stadt viertal hier met dezelfde waardes tegenaan. Domburg ligt net over de grens, maar je bent wel in buitenland op vakantie. Niet elk gezin heeft de financiële mogelijkheid om naar Spanje of Griekenland uit te wijken. In Meerstadt komt dat jaarlijkse zomerse escapisme uit vergeten tijden allemaal samen. Dromerig wanen we ons in de jaren zeventig van de verfijnde Franse clubjazz en de Duitse krautrock met de kilometerlange elektronica snelwegen. Stadt documenteert gepasseerde momenten in een zevental instrumentale schetsvertellingen en twee met vocalen opgesierde werkstukken. Ondanks dat het gezelschap het stadse bestaan ontwijkt en naar de bevrijdende rust van Domburg uitwijkt, speelt het onbetrouwbare karakter van de altijd in beweging zijnde dreigende golven een grote rol in de muzikale uiteenzetting van Meerstadt. Het tevens in De Beren Gieren actieve Fulco Ottervanger en Simon Segers tweetal, en Joris Cool en Frederik Segers van PJDS vormen de vier basiselementen op de plaat, de zee is de vijfde alles verbindende oerkracht.

Voorzichtig herkennend bewandelt het speels ontwakende Krabbegang het witte verlate ochtendstrand, en ademt daarbij overwaaiende verjaarde new wave dampen binnen. De drukkende baspartijen van Joris Cool bepalen de Zandplaat koers. Deze duikt met veel tierelantijntjes in de kitscherige vergeelde oude fotoboeken op, en reanimeert deze met een hedendaagse toegepast animatiefilter. Eenzame treurnis ontfermt zich over de bedrieglijke Tidal Slide triphop vakantieliefde romantiek, teder, maar oh zo verraderlijk gemeen passioneel. Een uitgeput strandpaviljoen leven welke als een beschadigd scheepswrak in de ondergaande zon wegzinkt. Het afwijkende The Current is een stadse nachtschemerige Metropolistische paringsdans, met koortsachtige broeierige hoge vocalen, Oosterse vervreemding en disco exorcisme. Ook de verleidende Beating Heart of the Mermen verlokkingen richten zich met jazzy saxofoonuitstulpingen op de vooravond van het duistere uitgaansleven.

De Kelp mystiek ontaardt in het rokerige trippende Follow the Tide waarin de spanningsbogen als uiterste diepgaande buigingen de zangpartijen van Fulco Ottervanger ernstig toewenken. Stadt in topvorm, de erfenis van jarenlange speelervaringen. Duinrel is een eenmalige uitvlucht naar de Wassenaarse beau monde, gedurfd eigenzinnig met het bijna zwijgende drumritme geschuifel van Simon Segers, welke in een opstuwende regengekletter ontaardt. De jankende gitaarakkoorden van Federik Segers huilen de maan tegenmoed. Duinrel is elitair, hoogopgeleid, en overstijgt de overige albumtracks. Helaas is de zenuwachtige voortploeterende elektronica hierin een vervelende stoorzender welke je net zo goed kan elimineren. Bij het afsluitende avondrode Domburg by Night werkt het berustende exotische ambient toetsenwerk echter weer wel verzachtend. Meerstadt is geen gemakkelijk nieuw Stadt hoofdstuk, maar vraagt meerdere luisterbeurten, waarna de schoonheid en diepgang zich prettig vertrouwd openbaart.  1. Krabbegang
  2. Zandplaat
  3. Tidal Slide
  4. The Current
  5. Beating Heart of the Mermen
  6. Kelp
  7. Follow the Tide
  8. Duinrel
  9. Domburg by Night