×

Recensie

Eigentijds

09 september 2021

De Beren Gieren

Less Is Endless

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Less Is Endless De Beren Gieren Eigentijds 4.5 De Beren Gieren – Less is Endless Written in Music https://writteninmusic.com

Onverdroten schieten de mannen van De Beren Gieren door in hun muzikale ontdekkingsreis. Met Less Is Endless zijn ze alweer toe aan hun vijfde album en hun reis door nieuwe muzikale landschappen die al net zo imponeren en onvoorspelbaar zijn als die op hun vorige vier albums.

Na het imposante Dug Out Skyscrapers uit 2018 hoorde je het trio de muzikale bakens al iets verzetten met de Broensgebuzze EP van een jaar later. Hoewel oude opnamen van stukken die tussendoor al te horen waren op eerdere albums was het samenbrengen van deze stukken al de start van iets nieuws. Een meer atmosferische sound met nog meer diepte en openheid.

Hoewel albumtitels bij De Beren Gieren immer multi-interpreteerbaar zijn kan Less Is Endless zeker worden opgevat zoals dat er staat. Gelijk met de openingstrack A Funny Discovery is de sfeer zwoel en ruimtelijk ondanks het feit dat De Pée en Segers er een fijne groove onder zetten. Ook de titeltrack heeft een openheid en verstilling die intrigeert en nieuwe kanten van het trio laat horen.

Met de speelsheid van Animalculus, en een Ottenvanger die met de pianomelodie meezingt, de wederom aanwezige ingetogenheid van Guggenheim House, met een strijkende De Pée, en de heerlijke dwarsheid van Stress Als Optie, met zo’n titel springen De Beren weer fascinerend alle kanten op, toont ook deze vijfde van De Beren Gieren zich weer als een onvervalste klassieker.

En daar komen prachttracks als Tuin (wat een sound!, wat een sound!!), het fraai weerbarstige Gentse Leugentjes en het atmosferische en wonderlijk mooie Moments Never A Moment dan nog eens moeiteloos bij. De groei van De Beren Gieren is in al zijn facetten samengebracht in acht prachtige nieuwe composities die bij eerste beluistering gelijk alweer tot het allerbeste behoren dat de mannen tot nu toe deden.

Het hoogtepunt van het album zit helemaal aan het einde van het album met het lang uitgesponnen A Random Walk. Een compositie die Ottenvanger schreef in samenwerking met Joachim Badenhorst en die in de handen van De Beren Gieren een magische uitwerking krijgt. Zo’n compositie waarin zoveel gebeurt dat je ruim 18 en een halve minuut op de tip van je stoel zit te luisteren. En dat de tweede, derde en alle daarop volgende keren weer doet. Explosieve compositie die live alleen maar verder kan uitgroeien tot een nieuw hoogtepunt van de set bij De Beren Gieren.

Less is Endless laat een band horen die alleen maar beter wordt en die daarnaast het avontuur in muziek maken laat prefereren boven ook maar enige mate van voorspelbaarheid. Het moet bij de mannen gewoonweg in de genen zitten. Less is Endless is De Beren Gieren op de toppen van hun kracht.  1. A Funny Discovery
  2. Less Is Endless
  3. Animalculus
  4. Guggenheim House
  5. Stress Als Optie
  6. Tuin
  7. Gentse Leugentjes
  8. Moments Never A Moment
  9. A Random Walk