×

Recensie

Rock

27 oktober 2016

Spidergawd

III

Geschreven door: Pieter Visscher

III Spidergawd Rock 4.5 Spidergawd – III Written in Music https://writteninmusic.com

Niet al te moeilijk doen. De beuk erin en ook niet al te gek lang nadenken over een albumtitel. Daarom heet de derde van Spidergawd III. En hij is net zo goed, overrompelend en episch als zijn voorgangers. I en II inderdaad. Spidergawd is nog steeds een van de belangrijkste rockbands van dit moment.

Tijdens Down The Rabbit Hole afgelopen zomer toonden de Noren maar weer eens aan dat de band niet alleen op plaat overweldigend is, maar dat live ook een ongenadig hoog niveau wordt bereikt. Het verhaal is bekend; Spidergawd bestaat uit de ritmesectie van Motorpsycho, aangevuld met het fantastische stemgeluid van frontman Per Bolten én de baritonsaxofoon van Rolf Martin Snustad.

Het gaspedaal wordt vanaf de eerste seconde ingetrapt, met het verwoestend lekkere No Man’s Land. Stonerrock en hardrock vinden elkaar op een manier om in te lijsten. Dat niveau wordt dan ook nog even een compleet album vastgehouden. Een song als Best Kept Secrets (Hilvarenbeek, lezen we mee?) gaat hier steevast op repeat. Domweg omdat het een verslavend fijne rocktrack is.

Spidergawd geeft de wereld waar ze recht op heeft: gelukkig makende rockmuziek. Goudeerlijk, vol zeggingskracht. Songs die niet onderdoen voor die van Queens Of The Stone Age. Hetgeen ook al opgeld deed op de twee voorgangers.

Je proeft dat Motorpsycho’s Kenneth Kapstad (die andermaal drumt alsof zijn leven ervan afhangt) en bassist Bent Saether eigenlijk liever met Spidergawd in de weer zijn dan met de band waarmee ze groot werden. Je kunt Spidergawd dan ook allang geen nevenprojectje meer noemen. Dit is een volwaardige formatie. Een machine welhaast, die niet meer af te stoppen lijkt.

Die jazzy elementen in Lighthouse Pt. 2, als Rolf Martin Snustad zijn saxofoon bemint als ware het een vrouw van vlees en bloed, is een feest voor de trommelvliezen. Evenals die stuwende bas in Lighthouse Pt. 3, waarin bovendien een glansrol is weggelegd voor Bolten, die niet alleen de sterren van de hemel zingt, maar ook laat horen welk een begenadigd gitarist hij is.

Oké, de verrassing is weg op III. Natuurlijk, we weten inmiddels wat Spidergawd doet en kan. Er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Behalve dus dat de heren uit Trondheim andermaal aantonen tot het belangrijkste te behoren wat de rockmuziek vandaag de dag te bieden heeft. Champions League. Niets meer en vooral niets minder.  1. No Man's Land
  2. El Corazon Del Sol
  3. The Best Kept Secrets
  4. The Funeral
  5. Picture Perfect Package
  6. Lighthouse Pt. I
  7. Lighthouse Pt. II
  8. Lighthouse Pt. III