×

Recensie

Electronic

03 mei 2014

Southport Weekender: Lefto

Southport Weekender: Lefto

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: BBE

Southport Weekender: Lefto Various Artists Electronic 4 Southport Weekender: Lefto Written in Music https://writteninmusic.com

Southport Weekender is niet alleen de naam van één van Engeland’s langstlopende (indoor) dancefestivals, maar ook de hieraan gekoppelde compilatiereeks, waarvan de afgelopen 15 jaar inmiddels meer dan 10 delen zijn verschenen.

Was in het verleden in het releaseschema van deze verzamelaars nog enige regelmaat te bespeuren, tegenwoordig verschijnen de vaak als dubbelaars uitgebrachte CD’s op onverwachte momenten. Het mag een wonder heten dat de serie nog bestaat, want doordat het Internet uit zijn voegen barst met gratis podcasts, mixes, mix-downloads en andere soorten mixsets, hebben in de loop van de jaren heel veel ooit in verkoopaantallen hele grote verzamelreeksen het loodje moeten leggen. Toen Internet als medium en de mogelijkheden om mixskills te verspreiden veranderden, kreeg de markt van verzamelaars harde klappen en stortte de markt nagenoeg in. Vooral de Engelse markt, traditioneel een afzetgebied waar van dergelijke CD’s bakken van verkocht werden, leek door al die digitale veranderingen het hardst getroffen te zijn. Ketens als HMV en Virgin, waar hele verdiepingen waren ingericht voor de overkill aan verzamelaars, is enkel nog in de herinnering terug te vinden.

Maar gelukkig zijn de mix-CD’s niet helemaal verleden tijd: er verschijnt nog genoeg interessant materiaal. En zijn er nog verzamelreeksen die de collapse overleefd hebben. Southport Weekender is daar één van. Goed zoeken naar de krenten blijft hier ook het onvermijdelijke devies.

De Southport Weekenders compilaties kenmerkten zich door de big name DJ’s die de mixen afleverden bij het label: van Kenny Dope tot Ashley Beedle, van Jazzanova tot Dimitri From Paris, van Ajazz tot Miguel Migs. Kenmerk van de Southport Weekender CD’s was ook dat de tracklisting zonder uitzondering soulful & funky was en dat oud, nieuw, toegankelijk en obscuur elkaar goed afwisselden. En van dat format werd niet afgeweken. Wellicht de reden dat de reeks niet ten dode is opgeschreven, zoals dat (helaas) wel met veel andere titels is gebeurd. Het eclectische karakter was het kenmerk van een gemiddelde Southport Weekender. Naast het feit dat de verzamelreeks de sfeer van de festival goed moest verwoorden.

De nieuwste verzamelaar werd samengesteld en gemixt door de Belgische held Lefto. In eigen land wereldberoemd en outside België hard aan de weg timmerend met als resultaat dat zijn draaikunsten en muziekkeuze inmiddels breed wordt gedragen. Lefto draait wereldwijd en wordt gevolgd door mensen als Gilles Peterson. En of dat allemaal nog niet genoeg is, heeft hij gewerkt voor labels als K7, Blue Note en Brownswood (Gilles Peterson’s label). En nu mag er dus een mix worden gemaakt voor een aflevering van Southport Weekender.

En geheel in de lijn van wat we van de serie mogen verwachten, kent de mix van Lefto een prettige opbouw en is de sfeer ook nu heel smooth & soulful jazzy. Zoals een beetje smaakmaker betaamt bestaat de tracklisting uit redelijk obscure en gezochte nummers, die individueel misschien niet meteen opvallen, maar in de mix per definitie allemaal beter tot hun recht komen. Individuele titels opsommen heeft weinig zin, omdat de meeste tracks het daglicht nauwelijks hebben gezien en ver verstopt waren in de duistere spelonken van de gespecialiseerde winkels en webshops, die als leverancier dienen voor Lefto. Zijn mix is in elk geval afwisselend, waarbij de juiste opbouw, een spannende tracklisting en een softe swing de belangrijkste ingrediënten zijn. Een mix die veel mensen zou moeten aanspreken. En voor wie zelf DJ’tje wil spelen zijn op de tweede schijf de tracks in de oorspronkelijk (ongemixte) vorm te vinden.

Lefto zorgt niet alleen goed voor zijn eigen reputatie, maar houdt ook de Southport Weekender vibe hoog. En dat is maar goed ook, want opnieuw kan in deze toch al niet verkeerde verzamelreeks weer een compilatie worden toegevoegd die de essentie van een goede mix-CD in vorm en inhoud laat horen.

Tracklisting Southport Weekender: Lefto

CD 1 mixed

 1. Reginald Omas Mamode IVth – Keep On Walking
 2. The Breathing Effect – Daydream Prison
 3. Nikitch – Don’t Know Why
 4. Om Unit – Shine Your Light
 5. Diggs Duke – Is It Love feat. Vaughan Octavia
 6. Amral’s Trinidad Cavaliers – It Sure Is Funky
 7. Som Sete – Esquindindin
 8. Elias Rahbani – La Dance De Nadia
 9. Peshay – Kickin’ It With The Piano feat. Tonunion
 10. Zara McFarlane – Angie La La (Ay Ay Ay Ay) (Yoruba Soul Remix) feat. Leron Thomas
 11. Genius Of Time – Drifting Back
 12. Pablo Sánchez – Out and About (Kyodai Remix)
 13. Rodendion – Well Done
 14. Karizma – Hear and Now feat. Osunlade
 15. Detroit Swindle – Under The Spell
 16. Kid Fonque and Zaki Ibrahim – 2Sides
 17. Sam Sanders – Face At My Window

CD 2 unmixed

 1. Reginald Omas Mamode IVth – Keep On Walking
 2. The Breathing Effect – Daydream Prison
 3. Nikitch – Don’t Know Why
 4. Om Unit – Shine Your Light
 5. Som Sete – Esquindindin
 6. Sam Sanders – Face At My Window
 7. Peshay – Kickin’ It With The Piano feat. Tonunion
 8. Zara McFarlane – Angie La La (Ay Ay AyAy) (Yoruba Soul Remix) feat. Leron Thomas
 9. Pablo Sánchez – Out and About (Kyodai Remix)
 10. Karizma – Hear and Now feat. Osunlade
 11. Detroit Swindle – Under The Spell
 12. Kid Fonque and Zaki Ibrahim – 2Sides


 1. Keep On Walking
 2. Daydream Prison
 3. Don't Know Why
 4. Shine Your Light
 5. Esquindindin
 6. Face At My Window
 7. Kickin' It With The Piano Trio
 8. Angie La La (Ay Ay Ay Ay)
 9. Out And About
 10. Hear And Now
 11. Under The Spell
 12. 2Sides
 13. Is It Love?
 14. It Sure Is Funky
 15. Well Done
 16. La Dance De Nadia