×

Recensie

Jazz

07 november 2015

Sons of Kemet

Lest We Forget What We Came Here To Do

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Naim Jazz

Lest We Forget What We Came Here To Do Sons of Kemet Jazz 4.5 Sons of Kemet – Lest We Forget What We Came Here To Do Written in Music https://writteninmusic.com

Dat het debuut van het Britse Sons Of Kemet een groot succes werd was redelijk onvoorspelbaar. Een band die met twee drummers, een tuba speler en een saxofonist speelt vind je dan ook niet vaak. Maar wat een verpletterende sound creëren die vier mannen toch.

Zoals we al snel kunnen vaststellen bij beluistering van het nieuwe album Lest We Forget What We Came Here To Do is dat de sound die werd ingezet op hun debuut Burn geëvolueerd is. Al net zo rijk in composities en sfeer als het onweerstaanbare debuut maar alles net een stap verder. Met de twee killer-drummers Seb Rochford (natuurlijk ook bekend van Polar Bear) en Tom Skinner heb je natuurlijk sowieso en geweldige basis. De machtige tuba van Oren Marshall klinkt daar overheen als de baken die het overweldigende saxspel van Shabaka Hutchings alle ruimte geeft.

Gelijk met albumopener In Memory of Samir Awad, met die heerlijk intense groove en geweldige blazers wordt de toon gezet voor een album dat zich moeiteloos kan meten met het debuut. De vier muzikanten zijn nog beter op elkaar ingespeeld en de variatie in composities is nog rijker. De twee drummers lijken soms wel een heel drumorkest met een groots klinkend ritmepalet. De tuba zit zo heerlijk diep in de sound dat hij net zo goed als de pulserende bas klinkt. En Hutchings klinkt als het grootste saxheld van de Britse jazz. Wat een adembenemende tonen weten die man toch uit zijn sax te halen. Super avontuurlijk, gewaagd en soms lekker tegen de grenzen van de mogelijkheden aanspelend trekt hij Sons Of Kemet naar een bovenaards niveau.

Met composities als het knallende Tiger, het erg fraaie Breadfruit en het van Afro Caribische ritmes voorziene Afrofuturism weet de band flink te imponeren. Composities die zo goed en spannend in elkaar zitten dat je vol bewondering luistert maar tegelijkertijd niet stil kan blijven staan. Maar dat geldt eigenlijk voor alle tracks van het album. Belangrijk ook zijn de gedachten die bij sommige composities op de achtergrond meespelen. Zo gaat het verhaal achter In Memory of Samir Awad over een 11 jarige Palestijnse jongen die in een vuurzee van Israëlische militairen de dood vond en is In The Castle Of My Skin een verwijzing naar het gelijknamige boek van de uit Barbados (naast Londen de verblijfplek van Hutchings) afkomstige schrijver George Lamming dat verhaalt over de post koloniale identiteit. The Long Night Of Octavia Butler is een ode aan de Afrikaans-Amerikaanse sci-fi schrijver.

Lest We Forget What We Came Here To Do is het geweldige tweede album van het Britse Sons of Kemet en wederom een geweldige aanrader.  1. In Memory of Samir Awad
  2. In the Castle of My Skin
  3. Tiger
  4. Mo' Wiser
  5. Breadfruit
  6. The Hour of Judgement
  7. The Long Night of Octavia E Butler
  8. Afrofuturism
  9. Play Mass