×

Recensie

Pop

10 november 2011

Snow Patrol

Fallen Empires

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Fiction

Fallen Empires Snow Patrol Pop 4 Snow Patrol – Fallen Empires Written in Music https://writteninmusic.com

De een vindt ze dodelijk saai, de ander loopt met Snow Patrol weg. Er lijkt geen tussenweg te zijn, maar de band lijkt met Fallen Empires wel die tussenweg op te gaan zoeken.

Het vorige album van Snow Patrol is ruim drie jaar oud. Tussendoor bracht de band nog wel de verzamelaar Up Till Now uit, een cd waarop Snow Patrol een streep onder het verleden zette en met de nieuwe track (en single) Just Say Yes ineens wat meer dansinvloeden liet horen. De band is dan wel (deels) Schots, ze werden daarmee nog lang niet scheef. Maar de toon was gezet en die toon wordt nu op Fallen Empires voorzichtig doorgevoerd.

Voorzichtig omdat Fallen Empires enkele zeer creatieve uitstapjes laat horen, maar vervolgens ook snel weer terugkrabbelt naar meer bekend terrein. Dat is jammer, want juist het creatievere deel van het album is enorm de moeite waard. En dat nou net niet de single This Isn’t Everything You Are en ook niet het al eerder uitgebrachte Called Out In The Dark. Nee, het zijn de andere momenten waarop de band vlamt, geïnspireerd klinkt en verrast. Opener I’ll Never Let Go bijvoorbeeld, waar halverwege ineens een gospelkoor invalt, maar waarin ook allerlei electro invloeden zijn verwerkt. Gaat de band kleiner, zoals in het melancholieke The Garden Rules of het emotionele New York, dan grijpt het je onwillekeurig een beetje bij de keel. Absoluut hoogtepunt is de titeltrack van Fallen Empires, waarop Snow Patrol een soort akoestische techno presenteert. Tenminste, zo klinkt het.

Tegenover die tracks staan weer een greep meer traditionele songs die allen bovengemiddeld goed, maar boven alles heel degelijk zijn en daardoor minder verrassen. Mooi detail is wel dat Snow Patrol er – net als recent nog Coldplay overigens – voor herft gekozen om van Fallen Empires een album te maken dat tekstueel thematisch op elkaar aansluit. Waardoor de cd ook daadwerkelijk een album is geworden dat als zodanig geconsumeerd dient te worden om op volledige waarde te schatten. Het is zeker meer dan alleen een verzameling nieuwe liedjes, maar wel met de kwaliteit dat ieder liedje indien nodig op zichzelf kan staan. Fallen Empires kan je dus in meerdere opzichten zien als een album dat later in de carrière van de band als ‘sleutelplaat’ bestempeld zal worden. De band zoekt een nieuwe richting maar lijkt te twijfelen tussen de massa enerzijds en de eigen creatieve behoeften anderzijds. Waardoor het een album is geworden dat her en der zelfs door mensen die een uitgesproken hekel aan Snow Patrol hebben wellicht wel interessant gevonden zou kunnen worden.

Snow Patrol presenteert Fallen Empires op vrijdag 11 november in De Melkweg
Op 1 en 2 maart 2012 staat de band in Ahoy.

Tracks Fallen Empires:

 1. I’ll Never Let Go
 2. Called Out In The Dark
 3. The Weight Of Love
 4. This Isn’t Everything You Are
 5. The Garden Rules
 6. Fallen Empires
 7. Berlin
 8. Life-ning
 9. New York
 10. In The End
 11. Those Distant Bells
 12. The Symphony
 13. The President
 14. Broken Bottles Form A Star


 1. I'Ll Never Let Go
 2. Called Out In The Dark
 3. The Weight Of Love
 4. This Isn't Everything You Are
 5. The Garden Rules
 6. Fallen Empires
 7. Berlin
 8. Lifening
 9. New York
 10. In The End
 11. Those Distant Bells
 12. The Symphony
 13. The President
 14. Broken Bottles Form A Star (Prelude)