×

Recensie

Soul / Hiphop

14 mei 2013

Snoop Lion

Reincarnated

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Music

Reincarnated Snoop Lion Soul / Hiphop 3 Snoop Lion – Reincarnated Written in Music https://writteninmusic.com

Heel ruw genomen is de wereld in twee delen op te splitsen. Je hebt hondenmensen en je hebt kattenmensen. Een soort natuurlijke rangorde, waarin de voorkeur voor een huisdier ook min of meer het karakter van de persoon bepaalt. Maar ja, wat nou als een hond zich als een katachtige voor gaat doen? Is ‘ie dan net zo lief? Snoop Dogg bewijst als Snoop Lion van wel.

Ach ja, Snoop Dogg had de lachers op zijn hand. Doodleuk van een canine naam naar een feline variant overstappen en direct daarbij ook de muzikale koers omgooien. De (voorlopig?) voorheen gangstarapper werd ineens een reggae artiest. Zijn bovenmatig cannabisgebruik had hij in ieder geval al mee in deze carrièreswitch, maar het deed je ook afvragen of hij niet een hijs teveel had genomen toen hij zichzelf doodleuk als reïncarnatie van Bob Marley presenteerde. Ach ja, als je dat dan toch doen, dan meteen maar met de allergrootste vergelijken, nietwaar? Reincarnated dus, zijn ‘debuut’ als reggaeartiest.

Al moet je toch snel concluderen dat Snoop zelf in weerwil tot zijn naamsverandering niet zo heel veel is veranderd. Zijn gelikte raps verschillen op her en der wat specifiek taalgebruik amper van hetgeen hij als reguliere rapper op cd brabbelde. Neemt niet weg dat het album met het lekkere Rebel Way (“Time is moving fast, can’t dwell on the past, old dreams will fade for the new ones made. Nothing stays the same, do it the rebel way” – zo is het maar net) en het prima Here Comes The King stukken beter uit de startblokken schiet dan verwacht en dat heeft naast de puike tekst alles met de muzikale begeleiding te maken. Die is namelijk wel volledig veranderd en maakt van dit Reincarnated in basis een prima reggae/dancehall album. Dat is goeddeels te danken aan de productie van onder meer Major Lazer en Dre Skull, maar ook aan de hulp van onder meer Jamaicaanse artiesten als Mavado, Popcaan en Mr. Vegas. Laatstgenoemde in het bijzonder maakt van Fruit Juice een heerlijk freaky danstrack waarop het moeilijk stil zitten is.

Het zijn juist Amerikaanse collega’s als Drake en Akon die voor een overbodige noot zorgen op het album en zodra zij zich laten horen (No Guns Allowed, Tired Of Running, nota bene een Akon cover) verslapt de aandacht enigszins. Al moet gezegd dat de diepe bassen op No Guns Allowed wel weer erg lekker zijn, maar inhoudelijk is het best bizar om dezelfde man die ooit het gangsterleven verheerlijkte zo tegen wapens tekeer te horen gaan. Maar goed, kan natuurlijk een (welkome, overigens) verandering van inzicht zijn. Op de ‘deluxe edition’ van het album zet Busta Rhymes op de track Remedy Snoop Lion overigens volledig in de schaduw. Hij neemt met zijn hogesnelheidsgerap de track volledig over. Absoluut hoogtepunt op het album komt overigens van het nummer waar je het minst van verwacht; het duet met Miley Cyrus, Ashtrays and Heartbreaks. Puike dubbeat poppy melodie er over. Ultieme crossover track die bij zowel het poppubliek als de hiphop, dan wel reggae liefhebbers zal aanslaan.

Het is dus ‘hit and miss’ op deze eerste Snoop Lion. Maar het is tegelijk ook zo’n album waar je elke seconde van realiseert dat je het allemaal niet al te serieus moet nemen. Doen we dan ook niet. Het moet gezegd, de schrijver dezes is een hondenmens. Maar dit katje adopteer ik graag gedurende de zomermaanden. Zijn klauwen ergens inzetten doet ‘ie namelijk nooit en hij ligt vooral loom in het raamkozijn te brommen.

Snoop Lion – Reincarnated

 1. Rebel Way
 2. Here Comes The King (w/ Angela Hunte)
 3. Lighters Up (w/ Mavado & Popcaan)
 4. So Long (w/ Angela Hunte)
 5. Get Away (w/ Angela Hunte)
 6. No Guns Allowed (w/ Cori B & Drake)
 7. Fruit Juice (w/ Mr. Vegas)
 8. Smoke the Weed (w/ Collie Buddz)
 9. Tired of Running (w/ Akon)
 10. The Good Good (w/ Iza)
 11. Torn Apart (w/ Rita Ora)
 12. Ashtrays and Heartbreaks (w/ Miley Cyrus)
 13. Boulevard * (w/ Jahdan Blakkamoore)
 14. Remedy * (w/ Busta Rhymes & Chris Brown)
 15. La La La *
 16. Harder Times * (w/ Jahdan Blakkamoore)

* = ‘Deluxe Edition’ 1. Rebel Way
 2. Here Comes The King
 3. Lighters Up
 4. So Long
 5. Get Away
 6. No Guns Allowed
 7. Fruit Juice
 8. Smoke The Weed
 9. Tired Of Running
 10. The Good Good
 11. Torn Apart
 12. Ashtrays And Heartbreaks