×

Recensie

Pop

04 december 2011

Smith & Burrows

Funny Looking Angels

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: PIAS

Funny Looking Angels Smith & Burrows Pop 4 Smith & Burrows – Funny Looking Angels Written in Music https://writteninmusic.com

Je hebt van die albums die vooral tot hun recht komen als de dagen korter zijn en het weer guur. Albums die je hart verwarmen als het buiten vriest. Sinds het hevig onderschatte Long Gone Before Daylight van The Cardigans uit 2003 is er geen album meer geweest dat de wintermaanden zo sfeervol van een warme gloed voorziet als Funny Looking Angels van Smith & Burrows.

De samenwerking tussen Tom Smith (Editors-boegbeeld) en Andy Burrows (voorheen Razorlight-drummer) was er eentje die al een tijdje in de lucht hing. Desalniettemin kwam een volledig album als donderslag bij heldere hemel. Het is een album geworden waarop het tweetal een melancholische en sfeervolle muzikale blik gunnen op het winterseizoen. We zeggen expres ‘winterseizoen’, omdat her en der dit album als kerst-cd is neergezet en het dat gezien de liedjes (op de afsluitende cover van Mel Tormé’s The Christmas Song na) eigenlijk niet is. Funny Looking Angels is gewoon een album dat inhaakt op de sfeer van deze dagen en dat doet het met dusdanig veel verve dat je er af en toe pardoes een traan van in de ooghoek vindt.

Dit album is voortgevloeid uit een aantal vrijblijvende opnamesessies die begonnen met de covers Wonderful Life (origineel van Black) en Only You (Yazoo). De opnames van die covers smaakten naar meer, Smith & Burrows schreven een viertal eigen tracks en kozen nog een handvol covers om het album af te maken. En juist als geheel kan je concluderen dat de covers die de boel aanjoegen verreweg de minst interessante bijdragen aan het album zijn. Zeker de opeenvolgende eigen tracks When The Thames Froze en As The Snowflakes Fall trekken je (zeker na de stemmige opener In The Bleak Midwinter, origineel van Gustav Holst) tot over je oren de sneeuw en vrieskou in, maar met visioenen van een gezellig knapperend haardvuur en daar boven een bungelende pot water om thee mee te zetten op het netvlies. Melancholie gekoppeld aan prachtige melodieën zonder dat het ook maar een moment kitscherig wordt. Knap!

Had dit album in een ander jaargetijde uitgekomen, had het ongetwijfeld lang zo veel impact niet gehad. Aanvankelijk denk je nog ‘dit album moet in een jaarlijstje’, maar bij nadere beschouwing is er de twijfel of je dit nog wel op blijft zetten als straks de knoppen weer aan de bomen komen en het voorjaar voor de deur staat. Maar goed, tot die tijd is het wel een cd die je keer op keer op zal blijven zetten om gure winteravonden een warm randje mee te geven. Tot de volgende perfecte winter-cd zich aandient natuurlijk, maar dat kan best wel weer een paar jaar duren.

Trackslist Funny Looking Angels:

 1. In The Bleak Midwinter
 2. When The Thames Froze
 3. As The Snowflakes Fall
 4. Funny Looking Angels
 5. Wonderful Life
 6. Only You
 7. On And On
 8. Rosslyn
 9. This Ain’t New Jersey
 10. The Christmas Song (met Agnes Obel)


 1. In The Bleak Midwinter
 2. When The Thames Froze
 3. As The Snowflakes Fall
 4. Funny Looking Angels
 5. Wonderful Life
 6. Only You
 7. On And On
 8. Rosslyn
 9. This Ain't New Jersey
 10. The Christmas Song