×

Recensie

Alternative

13 december 2011

Smashing Pumpkins – (Deluxe

Siamese Dream

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: HUT, EMI

Siamese Dream Smashing Pumpkins Alternative 4.5 Smashing Pumpkins – Siamese Dream (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Net als Gish, is ook Siamese Dream van Smashing Pumpkins opnieuw uitgebracht in kloeke box, als remaster met bonustracks en met live-dvd. Maar wat gaan we daar nu eens over schrijven wat we in een eerdere recensie niet schreven??

Want eerlijk is eerlijk, we zouden op deze plek gewoon de recensie die we over Gish maakten kunnen kopiëren en alleen wat titels veranderen. Want deze set is evenzo glorieus. Alles wat voor die puike re-release geldt, geldt ook voor Siamese Dream. Met dat verschil dat Siamese Dream op zich een meer legendarisch album is, omdat het nu eenmaal de doorbraak van Smashing Pumpkins forceerde.

De remaster van Siamese Dream is, dusdanig smaakvol dat de nummers zoals je ze in je hoofd hebt zitten nog volledig intact zijn, maar ze hebben nu een extra volle laag meegekregen die maar moeilijk in woorden is uit te drukken. Het beste is om eerst eens opener Cherub Rock van je oude vertrouwde cd op te zetten. Daarna even laten bezinken en de remaster van hetzelfde nummer op zetten. Alsof kleine handjes een voor een je nekharen overeind plaatsen en je tegelijk een welgemikte trap in de maag krijgt. Subtiel, maar oh zo doeltreffend klaargemaakt voor de 21ste eeuw. Dat geldt eigenlijk voor elk nummer, waardoor klassiekers al Disarm en Today kakelvers uit je speakers rollen, alsof je ze voor het eerst hoort. Terwijl fanfavorieten als Geek U.S.A., Mayonaise en vooral Spaceboy in deze frisse opgepoetste versies niet alleen hun tijdloosheid bewijzen, maar ook laten horen waarom Smashing Pumpkins tot een van de belangrijkste bands uit de jaren ’90 gerekend mag worden. Mellon Collie And The Infinate Sadness mag dan door de meeste muziekhistorici als ‘hun absolute meesterwerk’ worden gerekend, Siamese Dream geldt als het enige album in de catalogus van Billy Corgan en de zijnen dat werkelijk van begin tot eind helemaal raak was. Of beter, raak IS!

De bonus-schijfjes in de set zijn voor veel verzamelaars niet heel spannend te noemen. Veel van de demoversies circuleren al jaren en de demo’s die dat niet doen wijken niet heel veel af van de circulerende versies. Ook de BBC tracks zijn bekend, maar het doet je tegelijk afvragen waarom een (overigens in Nederland opgenomen) sessiewerkje als Dancing In The Moonlight, dat verder alleen verkrijgbaar is op moeilijk te vinden promo-cd’s, er dan weer net weer niet op staat. De dvd is ook niet heel nieuw. De audio ervan geldt vanwege de hoge geluidskwaliteit als een van de populairste Smashing Pumpkins bootlegs uit die periode en het beeld was – zij het in beroerde VHS kwaliteit – ook al ruim 15 jaar ‘op de zwarte markt’. De upgrade die het beeldmateriaal nu gekregen heeft, maakt het echter helemaal de moeite waard en de dvd laat een band zien die op de pieken van zijn kunnen presteert. Ze hebben er nog lol in, gaan er vol in en laten het podium na een bijna kwartier durend armageddon dat Silverfuck heet als smeulende ruïne achter.

Net als Gish komt Siamese Dream in een prachtige box, boekje met uitgebreide liner-notes er bij en een flinke stapel ‘art cards’. Prima verzorgde re-issue, welke als geinig detail heeft dat ‘ie ook de actuele stand van zaken binnen Smashing Pumpkins aanstipt. Want de voorste van de twee meisjes op de hoes is Nicole Fiorentino. Zij is inmiddels volwassen en speelt bas bij… Smashing Pumpkins!

siamezepack

Tracklisting Siamese Dream:

CD1:

 1. Cherub Rock
 2. Quiet
 3. Today
 4. Hummer
 5. Rocket
 6. Disarm
 7. Soma
 8. Geek U.S.A.
 9. Mayonaise
 10. Spaceboy
 11. Silverfuck
 12. Sweet Sweet
 13. Luna

CD2:

 1. Pissant [Siamese Dream Sessions Rough Mix]
 2. Siamese Dream [Broadway Rehearshal]
 3. Stp [Rehearsal Demo]
 4. Frail and Bedazzled [Soundworks Demo]
 5. Luna [Home Demo]
 6. Quiet [BBC Session]
 7. Moleasskiss [Soundworks Demo]
 8. Hello Kitty Kat [Soundworks Demo]
 9. Today [Broadway Rehearshal]
 10. Never Let Me Down Again [BBC Session]
 11. Apathy’s Last Kiss [Siamese Dream Sessions Rough Mix]
 12. Ache [Silverfuck Rehearsal Demo]
 13. U.S.A. [Soundworks Demo]
 14. U.S.S.R. [Soundworks Demo]
 15. Spaceboy [Acoustic Mix]
 16. Rocket [Rehearsal Demo]
 17. Disarm [Acoustic Mix]
 18. Soma [Instrumental Mix]

Live At The Metro DVD:

 1. Rocket
 2. Quiet
 3. Today
 4. Rhinoceros
 5. Geek U.S.A
 6. Soma
 7. I Am One
 8. Disarm
 9. Spaceboy
 10. Starla
 11. Cherub Rock
 12. Bury Me
 13. Hummer
 14. Siva
 15. Mayonaise
 16. Drown
 17. Silverfuck


 1. Cherub Rock
 2. Quiet
 3. Today
 4. Hummer
 5. Rocket
 6. Disarm
 7. Soma
 8. Geek USA
 9. Mayonaise
 10. Spaceboy
 11. Silverfuck
 12. Sweet Sweet
 13. Luna