×

Recensie

Alternative

01 april 2017

Sir Was

Digging A Tunnel

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: City Slang

Digging A Tunnel Sir Was Alternative 3 Sir Was – Digging A Tunnel Written in Music https://writteninmusic.com

Ja, dit is weer zo’n plaat die binnenkomt wanneer alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Pas te doorgronden na een draaibeurt of vijf, zes. Gaat-ie plots van twee naar drie sterren.

Sir Was is het alter ego van de sympathieke Zweed Joel Wästberg, die dit uitdagende debuut solitair schreef (muziek en teksten) en ook nog eens zelfstandig produceerde. Voor de hoes van Digging A Tunnel moet Wästberg gedacht hebben: laat ik nou eens op zo’n licht gedateerde, beige leren bank gaan zitten. Op een houten vloer, gekleed in mijn kekke felrode sweater met de tekst Detroit. Dan zet ik links van mij, en voor de kijkers thuis rechts, zo’n geinige plastic flamingo neer en loer naar die vogel, met een lichtelijk geobsedeerde blik in de ogen. Wästberg heeft de daad bij het woord gevoegd en wees eerlijk, het resultaat mag er zijn. Of iets geniaal is of niet; dat blijft natuurlijk altijd arbitrair.

Digging A Tunnel is een geslaagde botsing van drie stijlen: jarentachtighiphop, elektronica en jazz. Experimenteel, gedurfd, complex en verrassend. Vakkundig samengesmede stromingen.

Het album trapt af met het redelijk verslavende In The Midst, als Wästberg meteen zijn rapskills etaleert. Een track waarmee je de dansvloer in elke kekke strandtent acuut vol krijgt.

Het is meteen de sterkste track op het tien liedjes tellende werk van de Gothenburgse multi-instrumentalist. De plaat stort daarna niet in, verre van dat, maar het is het trucje dat zovelen uithalen.

Digging A Tunnel blijft boeien en geeft dus per draaibeurt meer geheimen prijs.

Het is opvallend dat de als jazzsaxafonist opgeleide Zweed zijn blaasinstrument vrijwel geen moment in de mond neemt. In het verleden maakte hij met die saxofoon zelfs deel uit van de begeleidingsband van José Gonzalez.

In het voorzichtig swingende Bomping bespeelt Wästberg wel zijn mondharmonica en ook de klarinet wordt erbij gepakt. De hoofdrol evenwel wordt opgeëist door allerhande elektronica.

Her en der zou Wästberg iets meer peper in zijn reet moeten hebben. Zoals tijdens Heaven Is Here, als je voorzichtig in slaap wordt gewiegd.

Digging A Tunnel is ook daarom heel stiekem de ultieme hangmatplaat. We komen we de zomer er wel mee door. 1. In The Midst
 2. A Minor Life
 3. Digging A Tunnel
 4. Bomping
 5. Revoke
 6. Falcon
 7. Heaven Is Here
 8. Interconnected
 9. Leave It Here
 10. Sunsets Sunrises
 11. Pearls
 12. Can We Be More