×

Recensie

Pop

02 februari 2018

Simple Minds – Walk Between

Walk Between Wolds

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: BMG

Walk Between Wolds Simple Minds Pop 4 Simple Minds – Walk Between Worlds Written in Music https://writteninmusic.com

Stijlvol ouder worden is voor ons normale stervelingen al een kunst. Voor artiesten is het helemaal een uitdaging. Want hoe langer je doorgaat, hoe groter het risico dat het sneu wordt en je een retro-act bent. Andersom is het krampachtig mee willen gaan met de trends in veel gevallen nóg sneuer, dan ben je ‘vergane glorie die zo nodig nog moet’. Als gezegd… het is een kunst!

Een kunst die Simple Minds inmiddels al een tijdje goed in de vingers heeft. Het immer van bezetting wisselende combo rond frontman Jim Kerr en gitarist Charlie Burchill leek met name in de 90s de richting een beetje kwijt. Maar wie nu terugkijkt kan conclueren dat ze in feite gewoon de langetermijnvisie toen al hebben uitgezet. Niet blijven mikken op successen en de stadionstatus van weleer, maar gewoon op eigen tempo het eigen geluid door blijven ontwikkelen en uitdiepen. Op Big Music pakte dat in 2014 fantastisch uit. Opvolger Walk Between Worlds, het 18e studio-album van Simple Minds, zet de lijn gewoon voort.

Knapper is dat de band dit op een heel andere manier doet dan op het bombastische Big Music dat – zoals de titel al doet vermoeden – van heel dik hout planken zaagt. Walk Between Worlds is meer subtiel, gelaagd en komt minder direct binnen dan de voorganger. Wellicht is de akoestische tournee die de band enige tijd terug ondernam daar debet aan, daarin werd het oeuvre met meer lucht benaderd. Walk Between Worlds ademt dan ook meer, zonder dat het ineens vederlicht wordt. Opener Magic koppelt elektronische geluiden aan Burchills galmende gitaar en een bonkende beat, waardoor het nummer nog enigszins op de voorganger zou passen. Daarna duikt Simple Minds de diepte in en wordt via het New Order-achtige Summer en het iets zweverige en daardoor wat ongrijpbare Utopia toegewerkt naar eerste hoogtepunt The Signal And The Noise. Startend met een fantastisch keyboardlijntje, beat er onder, letterlijk tussen de hemel en de stratosfeer hangende gitaren knallen er in en daar overheen zweeft de fantastische tekst van Kerr. Let vooral ook eens op Jim Kerrs stem. Daar zit nog steeds gretigheid in, maar met een bedeesdheid die met de jaren komt. Een knap nummer dat direct als Simple Minds herkenbaar is, maar nergens een herhaling van zetten van de afgelopen veertig jaar is. Voor een band die al zo lang meegaat is dit… juist, stijlvol ouder worden.

Er staan meer van dat soort nummers op het album. Barrowland Star bijvoorbeeld, wat in feite een melancholische mijmering is over de concertzaal Barrowland Ballroom in thuishaven Glasgow. De mierzoete strijkers er onder duwen het nummer richting de edelkitsch, maar net als je denkt ‘nou nou nou, kijk uit voor het glazuur op mijn tanden’ komt er een snijdende gitaarsolo uit de speakers rollen die je direct weer in het hier en nu plaatst. Wat nou nostalgie, door naar de toekomst. En natuurlijk is Simple Minds niet de band die ons muzikaal de weg nog gaat wijzen. Dat hebben ze in het verleden al gedaan. Maar hun houding plaatst hen wel in een muzikaal niemandsland, waar ze zelf de weg aan het banen zijn. Dat lijkt ook wel het thema van het album. De titeltrack laat hen letterlijk tussen twee werelden lopen, het genoemde The Signal And The Noise kent een zelfde thematiek.  “The journey now hast just begun”, klinkt het in het afsluitende Sense Of Discovery en zo lijkt het echt. In deze band brandt nog altijd een creatief vuur en in deze vorm kan Simple Minds prima nog eens vier decennia mee. Al heeft die afsluiter een dusdanige zweem van zelfplagiaat (Alive And Kicking) dat het stiekem bovenstaand betoog omver kan halen. Dat weet de band vast zelf ook wel, want de deluxe edition heeft nog eens drie bonustracks. Het sterke Silent Kiss en het duistere Angel Underneath My Skin. Maar die bonusronde wordt dan weer ontsierd met niet eens een slechte, maar binnen dit album een vrij misplaatste uitvoering van folk-klassieker Dirty Old Town. Zullen we gewoon maar net doen of die er niet op staat en het verder machtige Walk Between Worlds na tien nummers weer opnieuw starten met Magic?

Simple Minds – Walk Between Worlds

 1. Magic
 2. Summer
 3. Utopia
 4. The Signal and The Noise
 5. In Dreams
 6. Barrowland Star
 7. Walk Between Worlds
 8. Sense Of Discovery

deluxe edition bonus:

 • Silent Kiss
 • Angel Underneath My Skin
 • Dirty Old Town (live)


 1. Magic
 2. Summer
 3. Utopia
 4. The Signal And The Noise
 5. In Dreams
 6. Barrowland Star
 7. Walk Between Worlds
 8. Sense Of Discovery
 9. Silent Kiss
 10. Angel Underneath My Skin
 11. Dirty Old Town [Live]