×

Recensie

Pop

03 november 2014

Simple Minds

Big Music

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Music

Big Music Simple Minds Pop 4 Simple Minds – Big Music Written in Music https://writteninmusic.com

Als je maar stug je oude kleren blijft dragen, komen ze vanzelf wel weer een keer terug in de mode. Dat geldt eigenlijk ook voor popmuziek, die in golfbewegingen voortmoddert. Simple Minds profiteert er van, want die zijn met een vertrouwd geluid ineens hartstikke actueel.

“And it would be easy,
To become somebody else.
But at this particular point in time,
I’ll hang on to myself”

In het openingsnummer Swimming Towards The Sun op de bonus-cd die bij de deluxe edition Big Music zit, geeft de stemming goed weer. Simple Minds zoekt het weer eens bij zichzelf. De ironie wil dat de originele versie van genoemd nummer al zo’n vijftien jaar oud is en jaren terug weggestopt op het album Our Secrets Are The Same (onderdeel van de 5-cd set Silver Box) werd uitgebracht. Evengoed geldt dat de actualiteit het geluid heeft ingehaald en dat geldt voor vrijwel alle tracks op het album.

De genoemde bonustrack is niet de enige die al jaren rondzweeft binnen de Simple Minds-geschiedenis. Big Music is zorgvuldig opgebouwd uit diverse nummers waar al jaren aan wordt gewerkt en waarvan sommige zelfs al enige tijd op het liverepertoire staan. Waar dergelijke constructies doorgaans als albums vol opgewarmde kliekjes aanvoelen, is het effect op Big Music precies omgekeerd. Het is een pakkende collectie liedjes geworden, die de band met met beide benen in het ‘nu’ doet staan. Dat vervolgens weer wel met songs die overduidelijk voortborduren op het geluid waarmee ze begin jaren ’80 zelf zijn gestart.

Dat betekent dus doorgans een door synths en electro bepaald bedje, waar overheen galmende gitaren en breed uitwaaierende refreinen worden geplaatst. Veel artiesten willen geforceerd hip doen door EDM-invloeden onder hun muziek te plaatsen, Simple Minds trapt niet in die val. Jim Kerr, Charlie Burchill en hun roterende groep muzikanten weten dondersgoed dat er binnen de indie-scene veel bands juist zijn geïnspireerd door juist het oude Simple Minds geluid en ze durven daardoor voor het eerst in jaren comfortabel binnen de ooit door henzelf afgetekende kaders te blijven hangen, zonder dat het gemakzuchtig of teren op oude roem wordt.

Het bevlogen album levert opzwepend werk op als de titeltrack en het heerlijk voortdenderende Concrete And The Cherry Blossom, maar ook mooie melancholische mijmeringen als Honest Town en het met Bowie-referenties (en jeugdherinneringen) doorspekte Broken Glass Park. Er is ergens de afgelopen jaren duidelijk een vuurtje gaan branden dat steeds hoger is opgelaaid. Het resultaat is dat Big Music niet alleen het meest coherent Simple Minds-album in tijden te noemen is, maar ook eentje waarop de band na vele jaren ploeteren en andere muzikale paden zoeken onverwacht weer de vorm vindt waarmee ze in de jaren ’80 tot een mega-act uitgroeiden. Gewoon door dicht bij zichzelf te blijven.

Simple Minds – Big Music:

 1. Blindfolded
 2. Midnight Walking
 3. Honest Town
 4. Big Music
 5. Human
 6. Blood Diamonds
 7. Let The Day Begin
 8. Concrete And Cherry Blossom
 9. Imagination
 10. Kill Or Cure
 11. Broken Glass Park
 12. Spirited Away

bonus-cd

 1. Swimming Towards The Sun
 2. Bittersweet
 3. Liaison
 4. Riders On The Storm
 5. Dancing Barefoot
 6. Blindfolded (reprise)