×

Recensie

Alternative

17 mei 2024

serpentwithfeet

Grip

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Secretly Canadian

Grip serpentwithfeet Alternative 4 serpentwithfeet – Grip Written in Music https://writteninmusic.com

Josiah Wise, de muzikant/zanger achter serpentwithfeet, is een bizar en onnavolgbaar fenomeen. Zijn debuutplaat Soil (#4 in onze jaarlijst van 2018) was een grote verrassing en de geboorte van een groots talent. Opvolger DEACON, hoewel behoorlijk anders, intrigeerde al net zo hard. Zijn nieuwe album Grip doet dat wederom.

Waar Soil een bizar soort ingetogenheid herbergde die teruggreep naar zijn jeugd en DEACON als liefdesmanifest zwoel en broeierig was, heeft Grip soms een bijna (after)clubachtige sfeer. Niet verbazingwekkend als je weet dat het de ‘soundtrack’ is van de door hem geschreven 2023 theater productie Heart of Brick, die verhaald over de zwarte gayclubs, de scene die hij als geen ander kent.

Wise is een slimme songschrijver en een fenomenale zanger. Als tekstschrijver vol liefde dan weer expliciet, immer persoonlijk en uitgeproken. De muziek altijd ergens tussen soul, R&B en electronic in. Niet  vreemd dat hij over de afgelopen jaren samenwerkte met grote namen als Haxan Cloak (die zijn eerste EP Blisters produceerde), Brockhampton, Sampha, Moby en vooral met Björk (zowel op plaat als live).

Vanuit een jeugd in de gospel en een niet doorgestarte carrière als operazanger is Wise met zijn drie albums onder de artiestennaam serpentwithfeet uitgegroeid tot een toonaangevend muzikant die zijn muzikale grenzen blijft opzoeken. Luister naar de onderlagen in zijn op het oor zo lekker/gemakkelijk in het gehoor liggende songs.

Grip is opgezet als een avond uit met observaties die alle lagen van uitgaan belichten. Van de manier waarop mensen wegvluchten in hun telefoon, of juist flirten met het barpersoneel, hoe ze zich bewegen met hun partners en vrienden, (of als ze hun ex met een ander tegenkomen) tot hoe ze zich verliezen in geilheid en/of verliefdheid.

Grip kent weer een flink aantal serpentwithfeet klassiekers in de vorm van de erg lekkere albumopener Damn Gloves (met Ty Dolla $ign). Hummin’, Lucky Me en Rum/Throwback en juist ook de door gitaar gedreven songs als Spades en Safe World blijken gelijk weer fijne oorwurmen. Grip is een erg fijn album. Wederom.  1. Damn Gloves (met. Ty Dolla $ign & Yanga YaYa)
  2. Safe Word
  3. Spades
  4. Deep End
  5. Rum / Throwback
  6. Black Air Force
  7. Hummin'
  8. Ellipsis
  9. Lucky Me.
  10. 1 to 10