×

Recensie

Pop

30 november 2010

Sensuàl

Trinta

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Supertracks Records

Trinta Sensual Pop 4 Sensuàl – Trinta Written in Music https://writteninmusic.com

In 2004 debuteerde Sensuàl met het album Acústico, waarmee het prompt een Edison Award won. De twee jaar daarvoor door zangeres Eva Kieboom en toetsenist Emiel van Rijthoven opgerichte band vervolgt zijn succesverhaal met het prachtige nieuwe album Trinta (dat ‘dertig’ betekent in het Portugees). Een aantal bandleden heeft de leeftijd van dertig bereikt en de teksten op de cd beschrijven deels de dertigers problematiek met de daarbij behorende twijfels en levensvragen. Over de kwaliteit van het album bestaat echter na een aantal luisterbeurten geen twijfel meer. De prachtige, vaak zwoele stem van Eva neemt je mee op een diverse muzikale reis die aantoont dat de band, ongetwijfeld door de vele optredens, gegroeid is en risico’s durft te nemen.

Trinta trapt af met het heerlijk swingende en lange titelnummer dat meteen dienst doet als prima visitekaartje. Met het daaropvolgende Porto Seguro volgt meteen het wonderschone hoogtepunt van het album. Sluit je ogen en laat je meevoeren door deze sfeervolle droomballad die zelfs de grootste ijsschots met speels gemak doet smelten, zo veel warmte straalt dit nummer uit. De complete eerste helft van Trinta is echt ijzersterk want ook het speels klinkende Quando, het broeierige Tabuleiro Verde, het zwoele Olhos Azuis en de uitstekende met blazers doorspekte eerste single Não Vai Dar overtuigen.

Sabe De Mim? is een gedurfde, doch fraaie bewerking van het door Huub Oosterhuis voor zijn dochter Trijntje geschreven nummer Ken Je Mij? Met het prachtige samenspel tussen piano en gitaar op het jazzy Borboleta keren we weer terug naar de subtiele zonnige klanken die doen snakken naar de stranden van Rio. Het vrolijke Samba Na Cama klinkt lekker maar beklijft helaas niet echt, daarvoor klinkt het net iets te vrijblijvend. Gelukkig wordt daarna meteen weer de diepte gezocht in het meeslepende Você Ḗ Meu Norte om met Não Preciso op bijna klassieke wijze het album imponerend af te sluiten. Een welgemeend ‘muito obrigado’ is dan ook zeker op zijn plaats!

Op 17 december treedt Sensuàl op in Simplon, Groningen en op 18 december is de band te bewonderen in Patronaat, Haarlem. Beide optredens beginnen om 20:30uur. 1. Trinta
 2. Porto seguro
 3. Quando
 4. Tabuleiro verde
 5. Olhos Azuis
 6. Não vai dar
 7. Sabe de mim
 8. Borboleta
 9. Samba na cama
 10. Você é meu norte
 11. Não preciso