×

Recensie

Alternative

14 september 2013

Sebadoh

Defend Yourself

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Dominio

Defend Yourself Sebadoh Alternative 3.5 Sebadoh – Defend Yourself Written in Music https://writteninmusic.com

Dat is nog eens een mooie verrassing. Een nieuw Sebadoh album. Hun laatste album verscheen in 1999. Maar gelukkig lijkt het of de tijd heeft stil gestaan in de afgelopen 14 jaar voor Lou Barlow, Jason Loewenstein en Bob D’amico.

En ook de aanpak is volgens vertrouwd concept. De scherpere, rafelige nummers komen van de hand van Loewenstein en de meer droevige liedjes van Barlow zelf., die dit keer inspiratie haalde uit het feit dat zijn huwelijk gestrand is. Daarbij werd Defend Yourself ook nog eens grotendeels analoog opgenomen.

13 liedjes zijn op dit nieuwe album te vinden, waarvan 1 instrumentaal. Loewenstein laat een heerlijk nostalgisch jaren 90 geluid over de luisteraar heenkomen, wat alleen maar aangeeft hoe iconisch deze band eigenlijk was. Zijn composities zoals het prachtige Beat, Defend Yr Self en Final Days zijn heerlijk onstuimige indie gitaarrock songs.

Hoogtepunt zijn echter het ingetogen Let It Out en het daaropvolgende Listen. Intens mooie ballads. Niet alles is raak, maar die wisselvalligheid past natuurlijk goed bij de band. Inquiries, een op hol geslagen cowpunk track, het aan REM doen denkende Oxygen en het instrumentale Once zijn allemaal niet heel bijzonder. Daartegen over staan echter zulke geweldige nummers dat deze comeback meer dan welkom is. 1. I Will
 2. Love You Here
 3. Beat
 4. Defend Yr Self
 5. Oxygen
 6. Once
 7. Inquiries
 8. Calves Of Champions
 9. Final Days
 10. Can't Depend
 11. Let It Out
 12. Listen
 13. Separate