×

Recensie

Roots

16 februari 2015

Sean Costello

In The Magic Shop

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Vizztone

In The Magic Shop Sean Costello Roots 4.5 Sean Costello – In The Magic Shop Written in Music https://writteninmusic.com

Sean Costello was een van Amerika’s grootste bluestalenten. Op vroege leeftijd was hij al geobsedeerd door de gitaar en werd aangestoken door het blues virus nadat hij een album van Howlin’ Wolf had gekocht. Op zijn 16e bracht hij al zijn eerste album uit; Call The Cops, en speelde niet veel later met grootheden als BB King, Buddy Guy, James Cotton en Hubert Sumlin. Levon Helm (The Band) adviseerde hem om ook eens verder dan de blues alleen te kijken en zo kwam Costello ook in aanraking met onder andere de soul. Op 15 april 2008, 1 dag voor zijn 28ste verjaardag, werd Costello dood gevonden in zijn hotelkamer in Atlanta. Een overdosis had een einde gemaakt aan zijn leven. Na zijn dood maakte zijn familie bekend dat Costello leed aan Bipolar Disorder (manisch depressief) en richtte zij de Sean Costello Memorial Fund for Bipolar Reseach op.

In The Magic Shop is een door Costello in 2005 in New York opgenomen album. Het werd opgenomen in de studio van zijn vriend en producer Steve Rosenthal, The Magic Shop, samen met zijn vrienden Paul Linden (piano), Melvin Zachery (bas) en Ray Hangen (drums) en een paar gastartiesten maar werd nog niet eerder uitgebracht. Het album bevat 12 nummers met eigen werk en een aantal zorgvuldig gekozen covers. Hoewel het album heel sterk opent met BB King cover It’s My Own Fault, zijn het toch vooral de eigen nummers die tot de verbeelding spreken. Hard Luck Woman en Feel Like I Ain’t Got A Home zijn de grootste parels van dit album. De eerste heeft zijn roots in de Mississippi delta, de ander zou zo maar een vergeten nummer van Derrek & The Domino’s kunnen zijn. Maar ook het funky Make My Move behoord tot de topnummers van dit album.

Een beetje vreemde eend in de bijt op dit album is de Rod Steward cover You Wear It Well. Daarin tegen is de Bobby Womack cover Check It Out wel weer een heel erg lekker nummer, waarin de soulkwaliteiten van Costello duidelijk naar boven komen. Dat zelfde geld voor de jazzy bluescover afsluiter van Johnny Fuller; Fool’s Paradise . Een heerlijke slowblues en een prachtig eind aan dit album. Ik kan me dan ook goed vinden in de laatste woorden van Costello op dit album waar hij zegt: “Pretty Good, huh?”

Tracklisting In The Magic Shop:

 1. It’s My Own Fault
 2. Can’t Let Go
 3. Hard Luck Woman
 4. Trust In Me
 5. Feel Like I Ain’t Got A Home
 6. You Don’t Know What Love Is
 7. Check It Out
 8. I Went Wrong
 9. You Wear It Well
 10. Told Me A Lie
 11. Make A Move
 12. Fool’s Paradise


 1. It's My Own Fault
 2. Can't Let Go
 3. Hard Luck Woman
 4. Trust In Me
 5. Feel Like I Ain't Got A Home
 6. You Don't Know What Love Is
 7. Check It Out
 8. I Went Wrong
 9. You Wear It Well
 10. Told Me A Lie
 11. Make A Move
 12. Fool's Paradise