×

Recensie

Alternative

17 oktober 2014

School Is Cool

Nature Fear

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Sony Music

Nature Fear School Is Cool Alternative 3.5 School Is Cool – Nature Fear Written in Music https://writteninmusic.com

School Is Cool. Blijft een belachelijke bandnaam natuurlijk, maar goed, de Kevers en de Rollende Stenen hebben het ook gered en wat te denken van de Rode Hete Chilipepers, de Witte Strepen en de Slaande Pompoenen? Om over Koninginnen Van Het Stenen Tijdperk en 30 Seconden Naar Mars maar even te zwijgen.

Enfin, School Is Cool dus. Het in 2009 in Antwerpen opgerichte zestal, dat in 2011 debuteerde met Entropology. Een album met een prettige potpourri aan stijlen en een referentiekader waarbinnen met name Arcade Fire alom aanwezig is. Zelf verwijst de band ook graag naar Pixies, Kate Bush en zelfs Bruce Springsteen, al is laatstgenoemde om onduidelijke redenen in dat lijstje terechtgekomen.

Ook opvolger Nature Fear is een eclectische plaat geworden, die dreigend en onheilspellend begint met Black Dog Panting en daarmee voorzichtig knipoogt naar 10CC’s I’m Not In Love, hoewel de finale van het nummer groots en uitbundig is. Het kenschetst de roekeloosheid van School Is Cool. Geen band die makkelijk te vangen is en waarop zomaar een stickertje kan worden geplakt. Schijt aan conventies en lang leve de lol, lijken de Belgen te willen zeggen.

Tweede nummer van de plaat, Wide Eyed & Wild Eyed, had net zo goed op de laatste van Arcade Fire kunnen staan. Geen haan die ernaar zou hebben gekraaid. Zo blijven de Canadezen sowieso aanwezig. Al is de stem van Johannes Genard geenszins gelijk aan die van Win Butler, muzikaal zijn de raakvlakken geregeld talrijk.

Genard is het belangrijkste bandlid, ook als het om songschrijven gaat. Jongen die van een stukje humor in de teksten houdt, zoals in The Soothing Sound Of Breaking Bones. Een übervrolijke song, waarin hij steeds maar volhardt in de opmerking I’m not having fun.

Krachtigste en opzwependste nummer op Nature Fear is Your Body And Me, met zijn repetitieve percussie. Een song waarvoor, en daar hebben we ze weer, Arcade Fire zich niet zou hebben geschaamd. Integendeel.

Zo zit er wel meer venijn in het tweede gedeelte van het album, want ook Blue Jeans heeft een heerlijke urgentie in zich en is minstens zo opwindend. Het nummer kent een retevrolijke, folky finale. De tekst is fijnzinnig en cynisch. Neem de volgende strofe: Behind this delicate façade is another delicate façade, and another, and another.

De veelzijdigheid van School Is Cool komt ook naar voren in de afsluitende nummers Tusks, dat zelfs – je moet het willen horen – tegen Nine Inch Nails aanschurkt en het akoestische, maar vileine Cursing, Let Me In.

School Is Cool is een blijvertje. Zonder morren naar de volgende klas. Ga zo door! 1. Black Dog Panting
 2. Wide-Eyed & Wild-Eyed
 3. Envelop Me
 4. Tryst
 5. Golden Grey
 6. The Soothing Sound Of Breaking Bones
 7. Hollow Hill
 8. Your Body And Me
 9. Blue Jeans
 10. Tusks
 11. Cursing, Let Me In