×

Recensie

Pop

03 april 2013

Sananda Maitreya

Return To Zooathalon

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht in eigen beheer

Return To Zooathalon Sananda Maitreya Pop 4 Sananda Maitreya – Return To Zooathalon Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar na The Sphinx is Sananda Maitreya terug zijn allerbeste Post Millennium Rock-album tot nu toe, Return To Zooathalon. Natuurlijk, ook zijn vorige albums Angels & Vampires I & II (2007), Nigor Mortis (2009) en het reeds genoemde The Sphinx (2011) kenden genoeg prachtige tracks die de klasse en het veelzijdige talent van de in maart 51 jaar geworden zanger, producer, arrangeur, componist, ondernemer en multi-instrumentalist Sananda Maitreya, die tot zijn 33e door het leven ging als Terence Trent D’Arby, weerspiegelen. Return To Zooathalon klinkt echter niet alleen een stuk coherenter (en daardoor ook beter) maar ook nog geïnspireerder dan alle degelijke voorgangers!

Zoals we inmiddels van Sananda gewend zijn telt ook Return To Zooathalon veel nummers, 22 maar liefst! En er valt heel veel te genieten want Sananda, die vorig jaar zijn 25-jarig muziekjubileum vierde, is in grootse vorm. Met zijn nog immer geweldige stem zet hij veel nummers eenvoudig naar zijn hand.

In het korte, intens klinkende, intro Brimstone Follies krijgen we alvast een fraaie introductie tot een aantal nummers dat gaat volgen. Met DFM (Don’t Follow Me) en vooral het krachtige Save Me, worden we op overtuigende wijze het album ‘ ingetrokken’ om pas na de rustieke, instrumentale piano-slottrack The Last Train To Houston weer naar adem te happen. Tijdens deze spannende muzikale trip worden onderweg alle elementen van zijn Post Millennium Rock: country, klassiek, gospel, blues, jazz, funk, soul, pop, reggae en rock tot een pakkend geheel gesmeed.

Dancing With Mr. Nostalgia is één van de vele hoogtepunten, vooral vanwege de heerlijke, repeterende gitaarfiff en de smeuïge achtergrondzang van Sananda zelf, die ook op dit 9e studioalbum wederom alle instrumenten voor zijn rekening neemt. Omdat we van hem  niet anders gewend zijn,  zou je haast vergeten hoe ongelooflijk knap het is (en blijft) om om een album te maken dat klinkt alsof het met een complete band is opgenomen! Andere pronkstukken op Return To Zooathalon zijn de schitterende ballad Where Do Teardrops Fall?, de country-rocker Albuquerque, het ouderwets funky klinkende Just Go Easy, de lekkere rockers She’s Not Right en If I Go Away, de geweldige titelsong Return To Zooathalon, het meeslepende en emotievolle Walk Away (Ghost Song) en het verbluffend goed opgebouwde Hurricane Me & You, dat een intrigerend (blues)gitaar-intro kent.

Return To Zooathalon gaat, als we de eigen woorden van Sananda zo goed mogelijk proberen te vertalen, over de ‘ parade van psychologische en symbolische archetypes, gerelateerd aan de ontwikkeling van het menselijke brein in het verloop van de tijd, inclusief de dieren en personen die Babylon, de Zodiac, de beweging van de sterren, totems, geesten, godinnen en mythes vertegenwoordigen’.

Geheel in de lijn der verwachting treffen we dan ook nummers aan over bijzondere dieren (Camel, Kangaroo) en interessante personen (Stagger Lee, Mr. Nostalgia, Mr. Gruberschnikel), waarbij ook zeker de factor humor niet geschuwd wordt. Ik ken geen andere artiest die die een Wiener Schnitzel in zijn tekst durft te presenteren maar hier in Mr. Gruberschnikel is het de gewoonste zaak van de wereld en klinkt het zelfs logisch:). En zinnen als: ‘ I made mistakes, but I never met a camel that I didn’t like’  en ‘ kangaroo, will I ever learn to jump like you’, kom er maar eens op!  De korte toetersessie in het carnavaleske D.H.S. zal ongetwijfeld ook grappig bedoeld zijn maar valt enigszins uit de toon in het verrassend sterke geheel.

Met Return To Zooathalon heeft Sananda Maitreya een uitstekend album aan zijn oeuvre toegevoegd, dat zich kwalitatief zelfs kan meten met zijn beste werk uit zijn T.T.D.-tijdperk, al is zijn muziek behoorlijk veranderd sinds die jaren.

Kijk voor meer informatie over Sananda en het nieuwe album op de site van Sananda Maitreya. Het album kunt u hier ook downloaden en bestellen.

Tracklisting Return To Zooathalon:

 1. Brimstone Follies
 2. DFM (Don’t Follow Me)
 3. Save Me
 4. Dancing With Mr. Nostalgia
 5. Stagger Lee – Part 1
 6. Stagger Lee – Part 2
 7. Ornella Or Nothing
 8. Where Do Teardrops Fall?
 9. Albuquerque
 10. Camel
 11. Mr. Gruberschnickel
 12. Just Go Easy
 13. Tequila Mockingbird
 14. She’s Not Right
 15. Return To Zooathalon
 16. Walk Away (Ghost Song)
 17. Hurricane Me & You
 18. If I Go Away
 19. Free To Be
 20. Kangaroo
 21. D.H.S.
 22. The Last Train To Houston