×

Recensie

Rock

13 januari 2013

Sammal

Sammal

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Svart Records

Sammal Sammal Rock 4 Sammal – Sammal Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe progressief is progressive rock? De term is in de loop van de tijd zijn betekenis verloren en is niet meer dan een naam. De vlag dekt de lading niet meer, want het merendeel van de muziek heeft niets meer te maken met progressiviteit. Er is momenteel een handvol bands dat in de toekomst bezig is. De rest grijpt terug op progrock uit de jaren zestig en zeventig. Dit hoeft absoluut niets af te doen aan de kwaliteit van de muziek en de muzikanten, maar het komt zo zelden voor dat een band echt vooruitstrevend bezig is; uiteindelijk zijn ze daardoor eerder reactionair dan progressief.

De Finse band Sammal brengt vrijdag 18 januari via Svart Records hun gelijknamige debuutalbum uit. Sammal speelt een mellow combinatie van classic en progrock en behoort daarmee tot de reactionaire bands. Namen die de band zelf als invloeden noemt: Camel, Birth Control, Budgie en de Allman Brothers. In elk nummer dat Sammal speelt zijn de invloeden van het genre duidelijk te horen, hoewel het een erg fijne mix tussen classic en prog blijft! Het meest in het oor springende element is de zang; de taal is Fins. Het is mij opgevallen dat iedere taal een eigen karakter lijkt te hebben. Dit betekent dat zang in een bepaalde taal gecombineerd met bepaalde muziek niet altijd een harmonieus geheel vormt. De progrock van Sammal lijkt niet altijd te passen bij de Finse stem van zanger Janu. Vooral als de stem de hoogte in moet krijgt hij een wat geknepen geluid. Buiten dat werkt het Fins absoluut niet storend; de muziek krijgt er juist een heel eigen karakter door.

De bandleden spelen de muziek die ze mooi vinden en dat lijkt mij de enig juiste manier. Het valt me op dat ze binnen de grenzen van classic prog blijven en dat lijkt een beperking, maar zo komt het niet over! De band weet een prima balans te vinden tussen classic en prog en speelt opvallend knap met herkenbaarheid en voorspelbaarheid. Het voelt allemaal erg vertrouwd en dat zorgt voor een warm en prettig gevoel. De bandleden musiceren heerlijk en ontspannen. Dit alles zorgt ervoor dat ze een prachtig debuutalbum hebben gemaakt: een pakkend eerbetoon aan de klassieke progrock! Dit is een absolute aanrader voor fans van het genre.

Tracklisting Sammal:

  1. Puolikuu
  2. Esox Lucius
  3. Jäniksen Vuoksi
  4. Kaikki Kortit
  5. Näennäiskäännännäinen
  6. Lehtipuiden Alle
  7. Jokainen Pysyköön Uskossaan
  8. Veneenrakentaja
  9. Kylmää Usvaa