×

Recensie

Alternative

16 januari 2019

Sad, Sad, Sad

Sad, Sad, Sad

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: FONS Records

Sad, Sad, Sad Sad, Sad, Sad Alternative 4 Sad, Sad, Sad – Sad, Sad, Sad Written in Music https://writteninmusic.com

Sad, Sad, Sad is het geesteskind van vocaliste/gitariste Nina Cipoletti die eind jaren negentig bij de slowcoreband Krakow speelde. Nu is er een nieuw muzikaal project, een nieuwe band én een nieuwe plaat. Samen met bassist Gert Cools (die op dit debuut ook toetsen en chimes voor zich neemt) en Wim Smets op gitaar ligt er, met wat hulp van Pascal ‘Jezus’ Deweze, een debuut dat onmiskenbaar herinneringen oproept aan het helaas ter ziele gegane Duyster (Studio Brussel).

‘Behind every curtain hides a story’, zo stelt de groep die zich niet enkel richt tot zielen die hun muziek het liefst inktzwart donker zien. De talloze muzikale invloeden liggen zo voor het grijpen (o.a. Low, Sparklehorse, Mazzy Star,..), daar maakt deze groep allerminst een groot geheim van. Toch gaat Sad, Sad, Sad vooral prat op een eigen rustieke, ja zelfs vintage indie sound in het kielzog van de Grote Voorbeelden, maar daar evengoed gelukkig ook wat aan voorbij gaat.

Sad, Sad, Sad heeft negen verdomd schone liedjes in de aanbieding. Verdeeld over twee plaatkanten brengt de groep een volwaardig debuut tot leven dat er zeker mag zijn. Tot op zekere hoogte kan je er een heropleving van Krakow dat nieuw leven ingeblazen wordt in horen, al is het songmateriaal net iets poppier en schuilt er voorzichtig wat meer optimisme dan voorheen in. Neem daar nog bij titels als Broken Lovers, Gone Forever of We’re Done Here en dan weet je dat het optimistisme al bij al relatief is. Geen dollemansgekte dus, wel een beheerste groep die heel duidelijk voor ogen heeft wat ze wil en daar voluit voor gaat.

De groep brengt hier intieme, uiterst sfeervolle, tot dagdromen aanzettende liedjes zoals You & I of You Know I Love You (over de kracht van de liefde) die het hart op de tong hebben. Kleine liedjes vol weemoed en melancholie, soms danig door elkaar geblutst door de manier waarop het leven nu eenmaal zijn eigen, soms heel wispelturige gang gaat. Heel miniem in aanzet, maar maximaal in effect. Zo hoor je bijvoorbeeld een op akoestische leest geschoeide song zoals Storm voorbijkomen die gaandeweg subtiel ingekleurd geraakt met summiere pianotoetsen en lichte, ijle gitaarfeedback.

Kortom: een album vol hartverwarmende persoonlijkheid. Zo blijkt het een haast onmogelijke opdracht om bij het onmiskenbaar aan de slowcore van Low herinnerende, aandoenlijk mooie Bird Can’t Fly de tranen binnen te houden. Een tearjerker van jewelste dus, zoals er wel meer op dit korte, maar krachtige debuut te vinden zijn. Op songmateriaal, zang en productie valt niet af te dingen. Wel dient hier zeker opgemerkt dat Sad, Sad, Sad op muzikaal vlak geen echt grote vernieuwing brengt, al ligt dat ook niet echt in de intenties van de band vervat. Desalniettemin hebben we hier te maken wonderlijk mooie huisvlijt met een quasi-tijdloos karakter, die bovendien smeekt om herhaaldelijke luisterbeurten.

Sad, Sad, Sad – Sad, Sad, Sad:

 1. You & I
 2. You Know I Love You
 3. Broken Lovers
 4. Gone Forever
 5. In The Dark
 6. We’re Done Here
 7. Let Us Love
 8. Storm
 9. Bird Can’t Fly


 1. You & I
 2. You know I love you
 3. Broken Lovers
 4. Gone forever
 5. In the Dark
 6. We're done here
 7. Let us love
 8. Storm
 9. Bird can't fly