×

Recensie

Pop

14 februari 2019

Rymden – Reflections &

Refeklctions & Odesseys

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Jazzland Recordings

Refeklctions & Odesseys Rymden Pop 4.5 Rymden – Reflections & Odysseys Written in Music https://writteninmusic.com

Een ware jazz supergroep mag je Rymden zeker noemen. Want naast jazzgrootheid Bugge Wesseltoft op toetsen heeft Rymden de roemrijke bassist Dan Berglund en drummer Magnus Öström, de ritmesectie die met de veel te vroeg overleden Esbjorn Svensson het zeer invloedrijke e.s.t. vormden, in de band. Reflections & Odysseys is hun debuutalbum.

Wesseltoft, natuurlijk al net zo bekend als toetsenman dan als platenlabelbaas van Jazzland, heeft met het samenwerken met Berglund en Öström een geweldige move gemaakt. Want gelijk bij de eerste beluistering raak je weer in vervoering van wat deze mannen kunnen. Busseltoft speelt met deze mannen achter zich op de toppen van zijn kunnen en gezamenlijk duwen ze met Reflections & Odysseys naar een nieuwe jazzstandaard.

Het Rymden debuutalbum is namelijk een jazzalbum wat zijn weerga niet kent. Het spel is buitenissig goed en de composities sprankelen. Vanaf de soundscapes van Reflections trekt het album met The Odyssey, melodieus en krachtig tegelijk, erg fraai open. Wat een fantastische groove, wat een rijk pianospel, wat een fascinerend samenspel.

De mannen schreven alle drie mee aan het album en de composities doen bepaald niet voor elkaar onder. Berglunds The Peacemaker, met fraai basintro en Wesseltoft op de Fender Rhodes, en Öströms lekker vet gespeelde Råk, met z’n fijn vervreemdende intro Råk-The Abyss, en The Lugubrious Youth Of Lucky Luke, met een lyrisch spelende Wesseltoft achter de piano en een Berglund in topvorm solerend, zijn namelijk al net zulke sterke composities vol fraaie gelaagdheden in de arrangementen.

Reflections & Odeysseys staat bol van de toptracks. Het heerlijke Pitter Patter, met Wesseltoft wederom op de Fender Rhodes, het meesterlijke The Celestrial Dog And The Funeral Ship, met haast militaire ritmiek, het van folkelementen doortrokken Bergen zijn al net zo goed composities die schreeuwen naar een livevertolking. Want wat een geweldig spel laten deze mannen toch horen . Onnavolgbaar en vloeiend op elkaar aansluitend. En hoe bloedmooi is albumafsluiter Homegrown, via de opmaat van het sfeerrijke Orbiting, wel niet?

De samenwerking tussen Wesseltoft, Berglund en Öström is een zeer vruchtbare waar we heel graag veel meer van willen horen. Reflections & Odysseys is in ieder geval al essentiële jazzkost. 1. Rymden- Reflections
 2. Rymden - The Odyssey
 3. The Peacemaker
 4. Pitter-Patter
 5. The Lugubrious Youth Of Lucky Luke
 6. The Celestial Dog And The Funeral Ship
 7. Bergen
 8. Råk–The Abyss
 9. Råk
 10. Orbiting
 11. Homegrown