×

Recensie

Alternative

01 april 2021

Ryley Walker

Course In Fable

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Husky Pants

Course In Fable Ryley Walker Alternative 4.5 Ryley Walker – Course In Fable Written in Music https://writteninmusic.com

Heerlijk hoe Riley Walker zijn eigengereide muzikale pad gaat. Course In Fable, zijn vijfde album onder zijn eigen naam, is wederom een collectie schitterende songs vol avontuur. Een rijke aanvulling op zijn oeuvre.

Course in Fable is de eigenlijke opvolger van Deafman’s Glance uit 2018. De remake van het ‘verloren’ Dave Matthews album The Lillywhite Sessions (2019) en samenwerkingsalbums Little Common Twist (2019) en Deep Fried Grandeur (2021), respectievelijk met free-jazz drummer Charles Rumback en psychrockers Kikagaku Moyo, waren andersoortige albums tussendoor.

Opvallend was dat doordat Walker zijn liefde voor Dave Mattthews openbaarde door de Lillywhite Sessions opnieuw op te nemen, ineens ook de invloed van Matthews op zijn composities zichtbaarder werd. En dan vooral de onnavolgbare, melodie, ritme over melodie, ritme gelaagde en met elkaar vervlochten songstructuren die Matthews en zijn makkers zo vloeiend en swingend tot een sensatie maakte.

Maar de songs van Walker zijn natuurlijk veel meer dan dat. Vanaf zijn doorbraakalbum Primrose Green (2015) weten we dat Walker muzikaal put uit Britse zestiger- en zeventiger-jaren folk, jazz en alternatieve rock en daar een fascinerende eigen draai aan geeft. Daarnaast groeide op in het Chicago van de jaren tachtig en negentig en zag daar een weelderige alternatieve muziekscene ontstaan,

Voor zijn nieuwe album verkaste hij vanuit zijn tegenwoordige woonplaats New York terug naar Chicago om daar met legendarische producer John McEntire (Tortoise, Stereolab, Jim O’Rourke), een man die hij al vanaf jongs af aan adoreerde, zijn nieuwe album Course In Fable op te nemen.  Een fantastische keuze.

Course In Fable is Walker in absolute bloedvorm. De zeven songs op het nieuwe album laten een super geïnspireerde Walker horen die nog nadrukkelijker dan ooit vrijheid door zijn songs laat sijpelen. In Ryan Jewell (drums). Bill Mackay (gitaar) en Andrew Scott Young (bas) heeft al jaren lang een fantastische groep muzikanten die exact weten waar Walker muzikaal naartoe wil en zijn onvoorspelbare twists and turns in zijn songs naadloos aanvoelen.

Door de aanwezigheid van McEntire zijn er overduidelijke sporen uit de negentiger muziekscene van Chicago in de songs van Walker geslopen. Vermengd met zijn eigen zo herkenbare muzikale wentelingen vindt Walker zich op zijn vijfde album muzikaal wederom opnieuw uit. Verbazingwekkend knap hoe gelaagd zijn songs, vol magnifieke muzikale vondsten, toch vloeiend blijven klinken.

Natuurlijk is dat te danken aan het fascinerende vakmanschap van Walker en zijn kornuiten maar zeker ook aan de songs die Walker voor dit album schreef. Er gebeurt muzikaal zo ontzettend veel, naast alle eerder genoemde invloeden kun je ook zeker zijn liefde voor progrock, vroege Genesis in het bijzonder (luister in dat geval bijvoorbeeld eens naar het eerste gedeelte van Clad With Bunk) zeker niet uitwissen. Een machtige hutspot aan stijlen.

In zeven songs laat Walker weer eens duidelijk horen wat een buitenaards groot songschrijver hij is. En een indringende zanger die met persoonlijke tegelijk poëtische teksten, die naast zijn songstructuren een al net zo fraaie ontdekkingstocht zijn, je nog meer zijn songs in trekt. Verliefd op zijn prachtstem, dat was ik al gelijk vanaf het allereerste keer dat ik die hoorde.

Vanaf de imponerende albumopener Striking Down Your Big Premiere openbaart zich een ronduit weergaloze set songs die met slotsong Shiva With Dustpan, subtiel verrijkt met strijkers, ook nog eens een machtige emotionele ontlading heeft. Zeven songs die diep indringen, zich in je hoofd en hart nestelen zoals maar weinige songs dat doen en je de (onrustig makende) buitenwereld even doen laten vergeten.

Course In Fable, de vijfde van Ryley Walker, klinkt als de beste plaat die hij tot nu toe gemaakt heeft en dat is gezien de geweldige albums die hij tot nu toe reeds uitbracht een machtig wapenfeit te noemen. Een album waar het songschrijverstalent en het vakmanschap in het samen muziek maken vanaf spat.  1. Striking Down Your Big Premiere
  2. Rang Dizzy
  3. A Lenticular Slap
  4. Axis Bent
  5. Clad With Bunk
  6. Pond Scum Ocean
  7. Shiva With Dustpan