×

Recensie

Rock

06 januari 2013

Rush

2112 (deluxe edition)

Geschreven door:

2112 (deluxe edition) Rush Rock 4.5 Rush – 2112 (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

2112, het vierde album van Rush bleek de blauwdruk voor het grote wereldwijde succes wat Rush ten deel viel met de albums Farewell To The Kings (1977) en Hemispheres (1978).

Hoe merkwaardig het klinkt, nu we de legendarische status van de band kennen, had Rush na het artistiek interessante maar commercieel geflopte derde album Caress Of Steel (1975) grote problemen met hun platenlabel. Waar hun eerste twee albums (Rush en Fly By Night) een spannende rocksound had laten horen had de band er op Caress Of Steel voor gekozen een koers richting stevige progrock in te duiken. Door het ‘mislukken’ van deze muzikale verandering wilde de platenmaatschappij na het in 2 lange composities opgedeelde Caress Of Steel (elke plaatkant een compositie) vervolgens geen epische concept stukken van Rush meer hebben. Zij dacht dat deze de band onverkoopbaar maakte. De bandleden hielden echter vast aan hun muzikale strategie en brachten met 2112 wederom een lang conceptstuk in de vorm van het titelnummer uit. Dit keer dan wel met een tweede plaatkant met 5 losse composities.

De band bewees hun gelijk volop: Muzikaal nog uitdagender dan Caress Of Steel mag het lange titelnummer 2112 tot het allerbeste gerekend worden wat de band ooit maakte. Gevarieerd en origineel in opbouw, briljant gemusiceerd en voorzien van een op het verhaal Anthem van Ayn Rand gebaseerde futuristische tekst, worden nieuwe muzikale wegen zeer succesvol uitgeprobeerd. De structuur van de songs, de briljante vermenging van rustiger met zeer stevige stukken laten een band horen die dan wel degelijk door progrock beïnvloed is maar daar een opwindende en krachtige eigen variant op heeft uitgevonden.

Ook de andere composities laten een zeer daadkrachtige band horen, die er echt alles op in zet om met hun eigen muziek de wereld te veroveren. Het door Oosterse muziek beïnvloede A Passage To Bangkok, het fraaie Tears en het geweldig rockende Something For Nothing maken van 2112 een adembenemend album. In alles is te horen dat de band in eigen kunnen gelooft en deze met ambitie en virtuoos vakmanschap (de progressie die de muzikanten op hun eerste albums laten horen grenst aan het onnavolgbare) heeft weten vast te leggen. Op 2112 vindt Rush de fraaie vorm en basis waarop de band tot op de dag van vandaag ijzersterke albums weet te maken. 2112 is het eerste meesterwerk van de Canadese band.

De deluxe editie van 2112 is in verschillende formaten uitgebracht. Als een CD/DVD versie, als een CD/Blu-ray versie en als een fraai uitgevoerd boek uitgevoerd met een in 40 pagina’s door Tom Hodges verstript titelverhaal, een 24 pagina tellend gedeelte met artwork, alle teksten, niet eerder gepubliceerde foto’s en liner notes geschreven door Rolling Stone’s David Fricke.

Tracklisting 2112 (deluxe edition):

Disc 1:

  1. ‘2112’
  • Overture
  • The Temples Of Syrinx
  • Discovery
  • Presentation
  • Oracle: The Dream
  • Soliloguy
  • Grand Finale
  1. A Passage To Bangkok
  2. The Twilight Zone
  3. Lessons
  4. Tears
  5. Something For Nothing

Extra:

  1. Overture (Live At Northlands Coliseum 1981)
  2. The Temples Of Syrnix (Live At Northlands Coliseum 1981
  3. A Passage To Bangkok (Live At Manchester Apollo 1980)

Disc 2:

Blu-Ray 5.1 Surround Sound mix van Richard Chycki in 96kHz / 24-bit PCM en DTS-HD Master Audio; 96kHz / 24-bit PCM Stereo; Digitaal comic book, onuitgebrachte foto’s en handgeschreven teksten van drummer/tekstschrijver Neil Peart



  1. 2112: Overture / The Temples Of Syrinx / Discovery / Presentation / Oracle / Soliloquy / Grand Finale
  2. A Passage To Bangkok
  3. The Twilight Zone
  4. Lessons
  5. Tears
  6. Something For Nothing
  7. Overture
  8. The Temples Of Syrnix
  9. A Passage To Bangkok