×

Recensie

Alternative

04 maart 2013

Robert Vincent

Life In Easy Steps

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Demon Blue

Life In Easy Steps Robert Vincent Robert Vincent Alternative 3 Robert Vincent – Life In Easy Steps Written in Music https://writteninmusic.com

Noem het een mix tussen Johnny Cash en de jonge James Morrison. Op debuutalbum Life In Easy Steps verandert kameleon Robert Vincent onophoudelijk van kleur door het spelen van jaren vijftig rock ’n roll, ballads, countryrock en tranentrekkers. Aan diversiteit geen gebrek. Wat opvalt is dat deze singer-songwriter zich bovenal niet laat verleiden door de meest commerciële regel ‘het moet 3.15 minuten en catchy zijn’. Daar heeft hij zo te horen lak aan, want het gebeurt immers volledig op zijn eigen manier. Complimenten daarvoor, maar of het verstandig is voor de platenverkoop?

Laten we beginnen bij openingsnummer Light Of The Stars. De track klinkt zwoel maar misschien ietwat te voorzichtig gekozen voor een opening. De akoestische gitaren in combinatie met iele vocalen zijn namelijk net te soft als opener, en prikken daardoor net niet comfortabel door de mix. Ook ontbreken de vonken echter, kortom: er is geen climax. Ook de daaropvolgende ballade Burns Like Cotton In The Fields, wat overigens geen bedonderd nummer is, moet eigenlijk pas veel later in de tracklist staan. Robert Vincent maakt hier een vreemde beslissing om deze twee slepende nummers ten gehore te brengen.

Vincent is desalniettemin op Life In Easy Steps absoluut geen one trick pony. Dat bewijst de uit Liverpool afkomstige zanger met de alternatieve countrytrack Riot’s Cry; een redneck-countrysong met hier en daar behoorlijke uithalen op slide-gitaren. Robert Vincent klinkt hier positief afwijkend met zijn naar The Beatles klinkende stem. Een geslaagde uitvoering van een representatieve Americana song. Een hoogtepunt.

Verderop het album klinkt The Passage. Een enerverende track dat herhaaldelijk in de oren nadreunt wanneer je het enkele keren luistert. Maar toch mist het nummer iets, want na het vaker draaien is het niet meer om aan te horen. Waar is die kracht dan gebleven? Misschien geen onverstandige keuze  om de focus toch meer op catchy  te leggen. Een valkuil.

Het enige wat ontbreekt aan dit debuutalbum, is een essentie. Vincent springt namelijk qua muziekstijl van de hak op de tak en plaatst zichzelf daarmee in een grootschalig labyrint. Misschien een bewuste keuze geweest, maar zoiets werkt niet. Countryrock ballades met mandolines, violen en gitaren op de achtergrond zijn aangenaam om aan te horen, maar deze kameleon werkt zichzelf simpelweg in de nesten wanneer hij allerlei genres en kunstjes door elkaar gaat spelen.

Life In Easy Steps is over het algemeen een vlot, eenvoudig en nuchter debuutalbum geworden, dat knipoogt naar de heren Johnny Cash en James Morrison. Met wat werk aan de ordening van het repertoire en de essentie van toekomstige albums, is de kans aanwezig dat de naam van deze singer-songwriter wel eens vaker genoemd wordt op de landelijke radio. Dan hopen we maar dat dit niet te veel gevraagd is voor hem. 1. Light of the Stars
 2. Burns Like Cotton in the Fields
 3. Riot's Cry
 4. Blue
 5. Life in Easy Steps
 6. Who Are You to Say
 7. The Passage
 8. Demons
 9. Heaven Knows
 10. My Pill
 11. Second Chance