×

Recensie

Roots

06 april 2015

Robben Ford

Into The Sun

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Provogue

Into The Sun Robben Ford Roots 4 Robben Ford – Into The Sun Written in Music https://writteninmusic.com

Over zijn vorige album, A Day In Nashville, vertelde Robben Ford in een interview met Written In Music dat hij over het album geen enkele mening had. Hij liet het aan zijn fans over om te beslissen of het goed of slecht was. De reden: mislukte live opnamen in Duitsland en het in één dag opnemen van dit album. Het ging hem allemaal te snel om een goed oordeel te kunnen vormen.
Nu 12 maanden later is Ford terug met een nieuw album; Into The Sun. Over de 11 nummers op dit nieuwe album zegt Ford zelf: “One of the top recordings I’ve ever done”. We kunnen er dus vanuit gaan dat hij voor dit album wel tijd genoeg heeft gehad om zich voor te bereiden…

Gezien het aantal gastmuzikanten die hij voor deze release heeft uitgenodigd is het ook onmogelijk om de opnamen weer in 1 dag te doen. We horen blues grootheid Keb’ Mo’ en pedalsteel koning Robert Randolf op Justifid, upcomming zangeres ZZ Ward op Breath Of Me, Warren Haynes komt voorbij op High Heels And Throwing Things en king of the slide Sonny Landreth, die zijn kunsten laat horen op So Long 4 U. Als laatste mag op afsluiter Stone Cold Heaven mag Southern Rock nieuwkomer Tyler Bryant zijn gitaarkunsten laten horen.

Ford is natuurlijk bekend geworden als zeer begenadigd (blues)gitarist. Hij werd niet voor niets gevraagd om met grootheden als Bonnie Rait, Charlie Mussselwhite, Ruthie Foster en Jimmy Witherspoon mee te spelen. Maar inmiddels zijn zijn schrijverskwaliteiten  ook alom bekend. Niet voor niets heeft hij inmiddels 5 nominaties voor de Grammy Awards op zak. En die kwaliteiten zijn dan ook duidelijk terug te horen op dit album, wat zeer gevarieerd genoemd kan worden. Alle tracks zijn door Ford geschreven en kunnen omschreven worden als een mengelmoes van Jazz, Blues, Pop en Rock. Bluesrock voert de boventoon, maar de andere stromingen komen duidelijk aan bod. Zo opent het album sterkt met het jazzy Rose Of Sharon, komt de rock om de hoek  kijken in Rainbow Cover, horen we wat New Orleans swing in Jusitifid en is Breath Of Me een heerlijk softpop nummer, terwijl afsluiter Stone Cold Heaven een heerlijk poprock nummer met een lekkere bluesstomp is.

Al met al is Into The Sun een lekker gevarieerd album geworden dat nergens verveeld en op elk moment van de dag lekker beluisterd kan worden. Door de tempo wisselingen tussen de nummers  in combinatie met de stromingen en de gastartiesten weet Ford je bij de les te houden en boeit het van begin tot einde. Een album meer dan de moeite waard om een bezoek te brengen aan de platenzaak.

Tracklisting Into The Sun:

 1. Rose Of Sharon
 2. Day Of The Planets
 3. Howlin’ At The Moon
 4. Rainbow Cover
 5. Justified
 6. Breath Of Me
 7. High Heels And Throwing Things
 8. Cause Of War
 9. So Long 4 U
 10. Same Train
 11. Stone Cold Heaven


 1. Rose Of Sharon
 2. Day Of The Planets
 3. Howlin' At The Moon
 4. Rainbow Cover
 5. Justified (with Keb' Mo' & Robert Randolph)
 6. Breath Of Me (with ZZ Ward)
 7. High Heels And Throwing Things (with Warren Haynes}
 8. Cause Of War
 9. So Long 4 U (with Sonny Landreth)
 10. Same Train
 11. Stone Cold Heaven (with Tyler Bryant)