×

Recensie

Jazz

26 april 2023

Rickie Lee Jones

Pieces Of Treasure

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Modern Recordings

Pieces Of Treasure Rickie Lee Jones Jazz 4 Rickie Lee Jones – Pieces Of Treasure Written in Music https://writteninmusic.com

Met de verhuis naar New Orleans ruim tien jaar geleden brak voor Rickie Lee Jones een nieuwe creatieve periode aan. In 2015 bracht The Other Side Of Desire, de eerste langspeler met nieuw materiaal sinds jaren, haar naar Europe. Tijdens die bescheiden tournee was er een memorabel concert in De Roma dat aantoonde dat La Jones naast imponerende chanteuse ook als singer-songwriter haar tweede adem gevonden had.

Ondertussen werden twee langspelers met coverwerk uitgebracht Kicks en Chain Austin. De titel Pieces Of Treasure refereert naar het tweede album Pirates dat evenals het nimmer geëvenaarde titelloze debuut onder hoede van het geniale producersteam met Lenny Waronker de chef van Warner Bros. en Russ Titelman tot stand kwam. Titelman inviteerde Jones op terug samen te werken aan een jazzplaat. Er werd voordien sporadisch wel eens door het oeuvre van illustere voorgangers gebladerd, we koesteren nog steeds Jones’ interpretaties van My Funny Valentine en de remake van Makin’ Whoppee, een duet met Dr. John momenten die onmiskenbaar aantoonden dat Jones een geboren jazzdiva is.

Zo’n integraal aan het Amerikaanse songbook gewijd project was tot dusver onbestaande. Het kwartet van pianist Rob Mounsey met gitarist Robbie Malone en de soepele ritmetandem David Wong en Mark McLean creëert in wisselwerking met de ondertussen 68- jarige maar beduidend jonger klinkende zangeres een ongrijpbare afterhours sfeer tijdens de vijfdaagse studio sessie in Manhattan.

Zacht golvende vibrafoonklanken van Mike Mainieri vergezeld door borstelpercussie en ronde bastonen flankeren het sensuele  markante stemtimbre in de croonersklassieker Just In Time. There Will Be Another You met vederlichte pianotonen en haast fluisterend snarenspel is een onvervalste torchsong. Met het door een exotische intro ingeleide Nature Boy in een ververleden door Nat King Cole geïntroduceerd, belanden we in een droomwereld.

Het desolate One More For The Road van John Mercer balanceert op dartele bastonen en loopt uit op een partijtje scattin’. ‘They Can’t Take That Away From Me wordt met een zwoele sax gelardeerd. Het uit het repertoire van Jimmy Van Heusen geplukte All the Way en Here’s That Rainy Day zijn hoogtepunten in een emotionele herfstige set die uitsterft op een letterlijk adembenemend It’s All In The Game.

Rickie Lee Jones toont met dit elegante werkstuk aan dat haar rol als Duchess Of Coolsville nog lang niet uitgespeeld is.

   1. Just In Time
  2. There Will Never Be Another You
  3. Nature Boy
  4. One For My Baby
  5. They Can't Take That Away From M
  6. All The Way
  7. Here's That Rainy Day
  8. September Song
  9. On The Sunny Side Of The Street
  10. It's All In The Game