×

Recensie

Roots

13 februari 2013

Richard Thompson

Electric

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Proper

Electric Richard Thompson Roots 4 Richard Thompson – Electric Written in Music https://writteninmusic.com

Als er een muzikant is die altijd weer fris en energiek blijft klinken is het Richard Thompson. Ook zijn nieuwe album Electric is weer een enerverende en geslaagde verzameling echte Thompson songs.

De combinatie van een Thompson in vorm en een Buddy Miller als producer kan natuurlijk alleen maar goed uitpakken. Ook al omdat het album in alle rust in Buddy’s huis in Nashville werd opgenomen. Bij Thompson, op zijn 63ste nog steeds vol energie en creativiteit, leidt dat alleen maar tot snel en veel opnemen. Electric telt in totaal (in een dubbele uitvoering met bonus disc) dan al 18 tracks, hij blijkt een veelvoud daarvan geschreven en opgenomen te hebben. Miller was de bezielende leider in het opnameproces en zijn smaakvolle productie bewijst dat hij Thompson’s songs goed begrijpt en ze daardoor ook de juiste extra kleur weet mee te geven.

Electric is een indrukwekkend album dat weer vele classic Thompson composities kent. Albumopener Stony Ground, het prachtige Salford Sunday, het stekelige Stuck In The Treadmill, het zeer aanstekelijke (aan The Price Of Love gelieerde) Good Things Happen To Bad People, het geweldige My Enemy en de indrukwekkende breakup song Another Small Thing In Your Favour zijn ijzersterke staaltjes van hoe je echte songs schrijft. Een ander hoogtepunt is The Snow Goose, een song vol van melancholie, die Thompson in prachtige samenzang met Alison Krauss tot nog grotere hoogten doet stijgen. Ook de fraaie countryballade en albumafsluiter Saving The Good Stuff For You is indrukwekkend.

Electric is wederom een geweldig Thompson album dat zijn oeuvre alleen maar indrukwekkender maakt. En waar de muziek al iets is om je steeds over te verbazen slaat hij met zijn teksten, die niet zelden gaan over het mannelijk falen ten opzichte van de vrouw, meer dan eens goed raak. En de humor die hij daarbij in die teksten verwerkt werkt daar zeer verhelderend bij.

Tracklisting Electric:

 1. Stony Ground
 2. Salford Sunday
 3. Sally B
 4. Stuck on the Treadmill
 5. My Enemy
 6. Good Things Happen To Bad People
 7. Where’s Home?
 8. Another Small Thing In her Favour
 9. Straight and Narrow
 10. The Snow Goose
 11. Saving The Good Stuff For You

Bonus CD:

 1. Will You Dance, Charlie Boy
 2. I Found A Stray
 3. The Rival
 4. The Tic-Tac Man
 5. Auldie Riggs
 6. Auldie Riggs Dance
 7. So Ben Mi Ch’a Bon Tempo


 1. Stony Ground
 2. Salford Sunday
 3. Sally B
 4. Stuck On The Treadmill
 5. My Enemy
 6. Good Things Happen To Bad People
 7. Where's Home?
 8. Another Small Thing In Her Favour
 9. Straight And Narrow
 10. The Snow Goose
 11. Saving The Good Stuff For You