×

Recensie

Alternative

24 augustus 2011

R.E.M. – Lifes Rich Pageant (25th Anniversary deluxe

Life Rich Pageant

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: I.R.S.

Life Rich Pageant R.E.M. Alternative 5 R.E.M. – Lifes Rich Pageant (25th Anniversary deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

R.E.M. beleefde, met 3 prachtig mysterieuze albums een meesterlijke entree binnen de muziekgeschiedenis. Het vierde album Lifes Rich Pageant betekende, met een toegankelijker, meer door rock gedreven geluid, de doorbraak naar een groot publiek.

De eerste 2 albums Murmer (1983) en Reckoning (1984) werden in North Carolina opgenomen door producerduo Don Dixon en Mitch Easter. De band en de producers probeerden een onconventionele manier van werken uit, zonder in de val van rock clichés te stappen. Het leverde 2 albums op die aan de ene kant mysterieus waren en aan de andere kant melodieus met fraai gitaarwerk (zonder solo’s). Voor het derde album Fables Of The Reconstruction (1985) werkte de band samen met de legendarische Britse producer Joe Boyd. Deze had eerder artiesten als Nick Drake, Fairport Convention en Anne & Kate McGarrigle opgenomen en was een held van de mannen van R.E.M. Het album bleek echter een zware bevalling. Nadat de band eindeloos het getourd op het succes van de eerste 2 albums week de band uit naar Londen om daar op te gaan nemen. Het donkere, natte winterweer, de gespannen sfeer binnen de band veroorzaakt door heimwee en de andersoortige manier van opnemen met Boyd maakten het opnameproces zwaar en vermoeiend.

Lifes Rich Pageant (1986) werd opgenomen met producer Don Gehman die vlak daarvoor, onder meer met John Mellencamp een aantal geweldige albums had opgenomen (Uh-huh en Scarecrow). Het album werd ook in de studio’s bij Mellencamp in Belmont, Indiana opgenomen. De Gehman aanpak betekende na Fables… voor R.E.M. een flinke verandering. De band verkreeg op dit album een open geluid vol sprankelende gitaren, een rafelig maar strak klinkende rhythm-sectie en volop aandacht voor de prachtige dubbelvocalen van Michael Stipe met (bassist) Mike Mills. Daarnaast werd Stipe door Gehman aangesproken nu eens teksten te schrijven die niet alleen tot onduidelijkheid zouden leidden. Lifes Rich Pageant bleek niet alleen een van de allerbeste, en door de fans meest geliefde, R.E.M albums te zijn, het was tevens de doorbraak naar een groter publiek.

Met een openingstrio in songs als Begin The Begin, These Days en Fall On Me ben je eigenlijk al klaar. Hoe briljant zijn deze songs en hoe geweldig klinken ze achter elkaar. De drive van de eerste twee songs, en wonderbaarlijke schoonheid van Fall On Me, met die geniale zang vlecht structuur, blijft een van de allermooiste openingen van een poprock album ooit. De rest van de songs op het album doen vrijwel niet voor de briljante opening onder. Songs als Cuyohoga, Hyena, The Flowers Of Guetamala, I Believe en het wonderschone Swan Swan H behoren dat het allerbeste wat R.E.M ooit maakte. Daarnaast zijn de 60ties pastiche van Underneath The Bunker en hun versie van The Clique’s Superman ook niet te versmaden.

Het gitaarwerk van Peter Buck, hoe briljant op de eerste 3 albums ook, beleefde op Lifes Rich Pageant grote hoogten en Buck bewees definitief een van de meest invloedrijke en inventieve gitaristen van zijn generatie te zijn. Grappig is daarnaast te melden dat de hoes van het album wel degelijk het portret van drummer Bill Berry heeft vergezeld met een bizon (Buffalo Bill?). Daarnaast heeft de tracklisting die op het album staat nooit gematcht met de echte volgorde in tracks.

De deluxe editie van het album, 25 jaar na het officiële uitkomen van het album, is verpakt in een mooi dik doosje. Het Lifes Rich Pageant album zit er in een fraai opnieuw geremasterde versie in. Daarnaast is er een CD bijgesloten met de complete demo opnamen voor het album. Een rijke aanvulling vooral ook omdat je goed kan horen hoe indrukwekkend de klus is geweest die Gehman heeft gedaan. Er kan rustig gezegd worden dat Gehman de sound van R.E.M. op Lifes Rich Pageant heeft gedefinieerd.

Tracklisting R.E.M. – Lifes Rich Pageant:

Disc 1

 1. Begin the Begin
 2. These Days
 3. Fall On Me
 4. Cuyahoga
 5. Hyena
 6. Underneath the Bunker
 7. The Flowers of Guatemala
 8. I Believe
 9. What If We Give It Away?
 10. Just a Touch
 11. Swan Swan H
 12. Superman

Disc 2 (The Athens Demo’s)

 1. Fall On Me
 2. Hyena
 3. March Song (King of Birds)
 4. These Days
 5. Bad Day
 6. Salsa (Underneath the Bunker)
 7. Swan Swan H
 8. Flowers of Guatemala
 9. Begin the Begin
 10. Cuyahoga
 11. I Believe
 12. Out of Tune
 13. Jazz (Rotary Ten)
 14. Two Steps Onward
 15. Just a Touch
 16. Mystery To Me
 17. Wait
 18. All the Right Friends
 19. Get On Their Way (What If We Give It Away?)


 1. Begin The Begin
 2. These Days
 3. Fall On Me
 4. Cuyahoga
 5. Hyena
 6. Underneath The Bunker
 7. The Flowers Of Guatemala
 8. I Believe
 9. What If We Give It Away?
 10. Just A Touch
 11. Swan Swan H
 12. I Am Superman