×

Recensie

Pop

15 mei 2017

Ray

Americana

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Sony Legacy

Americana Ray Davies Pop 3.5 Ray Davies- Americana Written in Music https://writteninmusic.com

Als jonge snaak in het naoorlogse Engeland was Ray Davies al gefascineerd door de muzikale erfenis en cultuur van vrijheid op het continent aan de overkant van de oceaan. Met zijn broer Dave en The Kinks verzeilde hij in het zog van de Britse invasie in de V.S. tijdens de jaren zestig. Een tumultueuze passage die een tijdelijk inreisverbod opleverde. Later reisde hij af naar New Orleans en werd er in The French Quarter tijdens een overval in het been geschoten. Davies  keert telkens terug naar ‘the land of free’  Vier jaar geleden kon je een en ander nalezen in de autobiografie Americana nu is er een gelijknamige muzikaal luik.

De nieuwe langspeler, de eerste met nieuw materiaal sinds het uit 2007 daterende Workingman’s Cafe, is een ode aan zijn nieuwe thuishaven. “I wanna make my home where the buffalo roam in that great panorama” zingt Davies in de titelsong. Het bijhorende muzikale panorama met de pedal steel van Melvin Duffy wordt  door The Jayhawks wordt  aangeleverd. Even naar The Deal luisteren volstaat, Davies wil voortaan deel uit maken van de American Dream en kraait zijn vreugde uit als een jonge puber, genant voor een ‘bullshit miljonair’ van 73’ en enigszins ontluisterend voor ‘a well respected songwriter’ zo’n kabbelende popsong.

“I’ve heard that beat before” neuzelt de opper Kink en in The Man Upstairs duiken naast de riff ook flarden van het geniale All Day And All Of The Night op. Het naar een van Alex Chilton geleende quote  genoemde Rock’ n Roll Cowboys blijkt samen met het duet met Jayhawks-pianiste Karen Grotberg een van de betere nummers.

In de verhalen over vergeten films en great highways schuilen ook verwijzingen naar minder aangename ervaringen, zoals de getroebleerde relatie met de Amerikaanse immigratiedienst in The Invaders. Echt minderwaardig werk tref je hier niet aan, daar blijft Davies net iets te veel vakman voor, maar we zoeken tevergeefs naar echt memorabele tracks. Voor zowat de enige songwriter die destijds op het niveau van de tandem Lennon en Macca opereerde blijft het eerste deel van het  Americana tweeluik onder de, wellicht te hoge, verwachtingen.

Na eerdere, ronduit teleurstellende werkstukken als Other People’s Lives en Working Man’s Café mag Americana naast The Storyteller… en het verzamelde werk van The Kinks in het rek. 1. Americana
 2. The Deal
 3. Poetry
 4. Message From The Road
 5. A Place In Your Heart
 6. The Mystery Room
 7. Silent Movie
 8. Rock 'n' Roll Cowboys
 9. Change For Change
 10. The Man Upstairs
 11. I've Heard That Beat Before
 12. A Long Drive Home To Tarzana
 13. The Great Highway
 14. The Invaders
 15. Wings Of Fantasy