×

Recensie

World

14 augustus 2015

Ravi & Anoushka Shankar – Live In

Live In Bangalore

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: East Meets West

Live In Bangalore Ravi Shankar Ravi & Anoushka Shankar World 5 Ravi & Anoushka Shankar – Live In Bangalore Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een bijzonder knappe uitgave, deze Live In Bangalore waarop de familie Shankar helemaal centraal staat. De wereldwijd erkende Ravi Shankar, hogepriester van de Indische klassieke muziek, en dochter Anoushka samen live op een podium, dat verdient natuurlijk uitgebreid gedocumenteerd te worden.

We keren even terug in de tijd. Meer bepaald naar 7 februari 2012, twee maanden voor Ravi Shankar zijn 92ste verjaardag zou vieren. Die avond speelden Ravi en Anoushka samen een meer dan drie uur durend concert voor een volledig uitverkochte Bangalaru Palace Grounds in Bangalore, India. Dat concert is nu beschikbaar in een luxueuze dubbel CD/DVD set.

Helaas niet opgenomen in deze box is de set die Anoushka Shankar voor het concert speelde als opwarmer. Wel opgenomen is het integrale afscheidsconcert. ‘Farewell Bangalore’, zo leidt Ravi dit pracht van een concert in, waarbij stukken zoals Raga Yaman Kalyan, Raga Tilak Shyam, Raga Khamaj en een afsluitende folkmedley gespeeld worden. Die laatste maakt duidelijk dat er veel aandacht is voor traditie, maar ook voor moderniteit. Want: Ravi was meer dan wie ook een bruggenbouwer, iemand die diep verankerd is in de traditionele muziek van zijn thuisland, maar altijd geïntrigeerd bleek door heel andere geluiden, ideëen en ervaringen. Zelfs op tweeënnegentigjarige leeftijd, in het volle besef dat het einde er onherroepelijk zat aan te komen.

In de hoesnota’s halen respectievelijk Sukanya en Anoushka Shankar herinneringen op, onder meer over hoe noodzakelijk het bleek om hun vader van lucht te voorzien. De bezorgheid ook dat hun vader zich toch maar niet overmatig zou inspannen, ook al was het dan wel zijn farewell concert. De dokter had voorgeschreven dat maximaal een uurtje muziek zou kunnen, waarop Ravi met de grootste denkbare glimlach toch maar even de vraag stelde of het dan een uitgebreid uurtje mocht zijn.

Het zijn allemaal kwetsbare herinneringen die diep raken. Dat doet ook de muziek. Al van bij het meeslepende begin wordt een zenachtige state of mind gecreëerd. Op muzikaal vlak tellen slechts de improvisaties en de dialoog tussen de muzikanten (Tanmoy Bose op tabla, Pirashanna Thevaraj op mridangam, Ravichandra Kulur op fluit, Sanjeev Shankar op tanpura en shenai en tenslotte sitartechnicus Sanjay Sharma op tanpura). Opperste concentratie, bijzonder veel focus en tezelfdertijd zoveel vrijheid scheppen, het is slechts de allergrootsten gegund. Maar sitarmeesters Ravi en Anoushka samen op hetzelfde podium, ja, dat klikt helemaal. Dat voel je gewoon en hoeft zelfs niet eens uitgebreid uitgelegd. Het volstaat je te laven aan deze heerlijke liverelease die meer dan twee uur vér voorbij de grenzen van de dominante westerse muziekstromingen reikt. Uitgelezen voer voor de muziekliefhebber die veel verder luistert dan de oren lang zijn.

Tracklisting Live In Bangalore:

CD 1:

  1. Bangalore Yaman Kalyan (29:53)
  2. Bangalore Tilak Shyam (25:06)

CD 2:

  1. Ravi Shankar explains the evenings’ Khamaj (1:19)
  2. Bangalore Kamaj and Medley (48:22)