×

Recensie

World

01 november 2016

Positie 10 Jaarlijst 2016

Raphael Gimenes

Raphael Gimenes & As Montanhas de Som

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: One World Music

Raphael Gimenes & As Montanhas de Som Raphael Gimenes World 4.5 Raphael Gimenes – Raphael Gimenes & As Montanhas de Som Written in Music https://writteninmusic.com

Laten we maar gelijk duidelijk zijn: Het allermooiste Braziliaanse album van dit jaar komt uit Denemarken en is van Raphael Gimenes en zijn band As Montanhas de Som. Wat een ongelooflijk mooi, tijdloos en in arrangementen superrijk album vol prachtige Braziliaanse nostalgie is dit.

Gimenes is een jonge Braziliaanse man die in zijn tienerjaren uit zijn geboorteland vertrok en die deze via de muziek met terugwerkende kracht beter leerde kennen. Gezegend met een gigantisch muzikaal talent begon hij vervolgens met zelf muziek maken. Eerst zichzelf begeleidend op akoestische gitaar. Later volop beïnvloed door vooral die rijke Braziliaanse muziek uit de jaren 60 en 70, met die rijke arrangementen met nadrukkelijk aanwezige strijkers, blazers en percussie, begon hij zijn songs in zijn hoofd van arrangementen te voorzien.

Met een flinke trits songs, en wat financiële hulp van derden, begon Gimenes in 2014 met het opnemen van zijn songs. Eerst gewoon thuis, puur de gitaar en zijn stem (met die immer fraaie overdubs die we vanuit de meest legendarische Braziliaanse muziek zo goed kennen) daarna met vele bevriende muzikanten, zoals het Deense string ensemble Who Kill Bambi, in de Aarhus Lydstudio. De grote groep muzikanten waarmee hij de muziek opnam noemde hij vervolgens As Montanhas de Som (De Bergen van Geluid).

Wat gelijk opvalt aan het debuut van Gimenes is dat hij het Braziliaanse bloed nog volop door zijn lijf heeft stromen. Daar is Denemarken dus niet van invloed op geweest. Zijn debuut klinkt zo Braziliaanse als de mooiste Braziliaanse album maar kunnen klinken. De arrangementen zijn vanaf de instrumentale opening met Preludio en het daarop volgende A Serra dat Russas gelijk zo bloedmooi dat je, je bijna niet kan voorstellen dat Gimenes voor zijn debuut alle songs, muziek en teksten, maar ook alle arrangementen schreef. Die zijn namelijk zo rijk en zo briljant van kleur dat de songs je gelijk vol in het hart raken.

Daarnaast is Gimenes ook nog eens een geweldig gitarist en zo’n typisch warmbloedige zanger die de Braziliaanse muziek al decennia lang zo onwaarachtig aangenaam maakt. Zijn teksten verhalen over het Brazilië zoals hij het gekend heeft en herinnerd maar net zo goed hoe het voelt om een Braziliaan in Denemarken te zijn. Daarnaast zijn veel songs een ode aan de natuur. De muziek is daar echt prachtig op aangepast, met fluiten, Indiaas klinkende handdrums, fraaie vrouwvocalen en geluidscollages uit de natuur. Daarnaast geeft ook de contrabas het exact warme geluid dat de songs zo mooi maakt.

Met zijn debuut, dat hij simpelweg maar Raphael Gimines & As Muntanhas de Som titelde, heeft hij een fenomenale klus geklaard. Echt alles klopt aan dit album. De songs zijn allemaal even prachtig, de arrangementen zijn superrijk en de manier waarop het album is opgebouwd klopt ook volledig. Echt ongelooflijk dat dit een debuut is. Het is een ronduit fenomenaal debuut. 1. Prelúdio
 2. A Serra das Russas
 3. Igarapé
 4. Esse Menino
 5. O Último Jacarandá
 6. A Sede
 7. Interlúdio
 8. Beira de Estrada
 9. Mandacaru
 10. Araras
 11. Cordilheira
 12. Milharal