×

Recensie

Pop

23 oktober 2012

Rachèl Louise

Be Your Own Cheerleader

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Rachèl Louise Music

Be Your Own Cheerleader Rachèl Louise Pop 3.5 Rachèl Louise – Be Your Own Cheerleader Written in Music https://writteninmusic.com

Nederlandse zangeressen (en zangers) haal je er vaak uit duizenden uit. Of ze nou Anouk, Jacqueline Govaert of Carice van Houten heten, ze krijgen dat houterige accent en dito grammatica er niet uit als ze zich Engelstalig willen uiten. Kan zijn charme hebben, maar gaat op den duur ook wel ietwat irriteren, daar Nederlands nu eenmaal niet zo charmant klinkt als een Franse of Spaanse tongval door een Engels gezongen tekst heen. Het punt? Nou, hier hebben we eens een Nederlandse zangeres die zichzelf niet van steenkolen-Engels bedient, in de vorm van Rachèl Louise, die debuteert met haar album Be Your Own Cheerleader.

Nou ja, debuteren is het niet helemaal. Eerder al bracht ze de EP Living In Holland uit, met daarop het radiohitje At The Disco. Het was een leuke kennismaking, die haar het 3FM predicaat ‘Serious Talent’ opleverde en zorgde voor optredens in voorprogramma’s van onder  meer James Morrison, Brooke Fraser en Jon Allen. Op die EP was Louise vooral ‘meisje met piano’. Op haar volwaardige debuut stapt ze vaker naast dat begeleidingsinstrument en presenteert ze zich als veelzijdig artieste. Daarbij geruggesteund door het producerteam van Pelican Productions. De beste voorbeelden van het effect dat die samenwerking oplevert zijn het al genoemde At The Disco en Of Course You’re Blonde, tracks die ook al op die EP stonden. Waren het daar nog recht-tieoe-recht-aan gearrangeerde nummers, hier vallen ze op door het sfeervol ingekleurde geluid en de diepte die dat meegeeft. Was laatstgenoemd nummer op de EP nog een lichtgewicht jazzy klinkend nummer dat ene oor in, andere uit ging, op Be Your Own Cheerleader wordt door de duistere en soms venijnige muzikale inkleuring de van jaloezie doordrenkte tekst enorm geaccentueerd. Het wordt er een heel bijzonder nummer door.

Dat hoge niveau wordt niet op elke track gehaald, maar dat neemt niet weg dat het overgrote deel van dit album erg sterk is om verschillende redenen. Dit omdat de nummers steeds verschillend worden ingekleurd. In het meeslepende Save Me is het de gitaar die zich doet gelden, waar het op Not With Me de piano is en de heel mooie afsluiter Panic Attacks ondanks de semi-akoestische setting her en der een beetje claustrofobisch aanvoelt. Muzikaal is de track I Need A Hangover veruit het meest interessant, daar het zowel akoestische pop als dance in zich verwerkt heeft en het desondanks niet gekunsteld aanvoelt. Als gezegd, niet elke track is de volle honderd procent raak, maar dat neemt niet weg dat Be Your Own Cheerleader, met een geluid dat je heel kort door de bocht ergens tussen het werk van Maria Mena en Ellie Goulding kan plaatsten, een van de meest leuke Nederlands debuut-cd’s van 2012 is. Al is het maar omdat Rachèl Louise deze volledig in eigen beheer heeft uitgebracht en geen enkele muzikale concessie doet. En dat is dapper in het toch wel vijandige muzikale landschap zoals dat er anno 2012 voor staat.

Rachèl Louise – Be Your Own Cheerleader Take Your Place

 1. Save Me
 2. Hapiness
 3. Just A Few
 4. At The Disco
 5. I Need A Hangover
 6. Of Course You’re Blonde
 7. Not With Me
 8. I’m Rich, He’s Poor
 9. Panic Attacks


 1. Take Your Place
 2. Save Me
 3. Happiness
 4. Just a Few
 5. At the Disco
 6. I Need a Hangover
 7. Of Course You're Blonde
 8. Not With Me
 9. I'm Rich He's Poor
 10. Panic Attacks