×

Recensie

Alternative

05 maart 2015

Q65 – The Golden Years Of Dutch Pop

The Golden Age Of Dutch Pop Music

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

The Golden Age Of Dutch Pop Music Q 65 Alternative 4 Q65 – The Golden Years Of Dutch Pop Music Written in Music https://writteninmusic.com

Voor een reeks verzamel-CD’s onder de titel The Golden Years Of Dutch Pop Music heeft platenmaatschappij Universal de archieven weer eens ondersteboven gekeerd. Het resultaat bestaat uit tien dubbel-CD’s van beroemde Nederlandse pop- en rockacts waarvan de eerste vijf onlangs zijn verschenen. De volgende vijf verschijnen in april 2015.

De vijf acts die deze winter centraal staan, zijn Cuby & The Blizzards, Livin’ Blues, The Outsiders, Q65 en The Motions. Van alle acts heeft de dubbelaar als ondertitel A & B Sides And More,  waarbij het ‘more’ slaat op relevante albumtracks.

De eerste single van Q65 (de naam is een samentrekking van twee rhythm & blues-klassiekers die de groep kent in de versie van The Stones – Route 66 en Susie Q) wordt tot verrassing van de groep uitgebracht door producer Peter Koelewijn. Hij laat ze een demo inspelen, maar als de groep nog in afwachting is van een uitnodiging voor de definitieve opname, merken ze dat de demo van You’re The Victor als single is uitgebracht. Hit nummer twee, The Life I Live, dat de ‘hope I die before I get old’-attitude van My Generation heft, wordt gemaakt met Hans van Hemert aan de knoppen.

Debuut-LP Revolution is een echte nederpop-klassieker. Eigen bewerkingen van blues-klassiekers worden afgewisseld met overtuigend eigen werk. De LP verkoopt zo’n 30.000 keer. Toch houdt de groep er korte tijd later, na nog een paar grote hits mee op. Ruzies en verkeersongelukken zorgen ervoor dat geen nieuw album wordt opgenomen. Bovendien moet zanger Wim Bieler in dienst. In ’69 verschijnt nog wel de restjes-LP Revival. In 1970 raapt de groep zich bij elkaar voor comeback-album Afghanistan, waarop één zwaar psychedelische kant nogal sterk contrasteert met een live opgenomen rock ‘n’ roll-medley met nummers als Long Tall Sally en Whole Lotta Shakin’ Goin’ On. Op de nieuwe compilatie is van dit album één nummer (Night) opgenomen. Naast de veertien ‘Kjoe’-singles uit de periode 1966-1971 is op de 2cd het volledige album Revolution opgenomen. Een terechte keuze.

De Dutch Pop-serie van  platenmaatschappij Universal is goedbeschouwd een update van de serie Singles A’s & B’s die in 2002 verscheen onder de vlag van het inmiddels ter ziele gegane Popinstituut Nederland. Daarin verschenen toen ook al delen  over The Motions, Q65, Cuby, Livin’Blues en The Outsiders: alle vijf de nu verschenen delen zijn dus een reprise van uitgaves van dertien jaar geleden. Niks mis mee, want de dubbelaars (in een enkel geval driedubbelaars) van toen zijn bepaald niet meer in elke platenzaak of op elke internetsite te krijgen.

Written in Music heeft ze wel en kan dus goed vergelijken. De 2002-uitgave bevat alternatieve versies van nummers als Ann en From Above die niet op de nieuwe compilatie staan. Maar eerlijk is eerlijk:  in plaats daarvan kun je beter de nu gepresenteerde ruimere selectie uit het Revolution-album hebben.

Tracklisting The Golden Years Of Dutch Pop Music:

CD 1:

 1. You’re The Victor
 2. And Your Kind
 3. The Life I Live
 4. Cry In The Night
 5. I Despise You
 6. Ann
 7. From Above
 8. I Was Young
 9. Wold Of Birds
 10. Ain’t That Lovin’ You Baby
 11. It Came To Me
 12. Ramblin’ On My Mind
 13. No Place To Go
 14. 80% O
 15. So High I’ve Been, So Down I Must Fall
 16. Where Is The Key
 17. Sour Wine
 18. Sundance
 19. Don’t Let Me Fall
 20. Crumblin’
 21. Sexy Legs
 22. Love Is Such A Good Thing

CD 2:

 1. Night
 2. I Just Can’t Wait
 3. We’re Gonna Make It
 4. Fighting Is Easy
 5. Country Girl
 6. Hooana – Kjoe
 7. Troubles – Kjoe
 8. Lady Of Love – Willem Bieler & Dambuster
 9. Let’s Roll
 10. Are You Home
 11. Feel Her Still
 12. Happiness – Willem Bieler
 13. I Got Nightmares
 14. Mr. Pitiful
 15. I’m A Man
 16. Bring It On Home
 17. Spoonful
 18. Middle-Age Talk