×

Recensie

World

15 februari 2012

Putumayo presents Brazilian Beat

Putumayo presents Brazilian Beat

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Putumayo

Putumayo presents Brazilian Beat World 3 Putumayo Presents Brazilian Beat Written in Music https://writteninmusic.com

Al jaren brengt het platenlabel Putumayo maandelijks fraaie, toegankelijke en daardoor laagdrempelige world-albums uit. Met deze nieuwe verzamelaar Brazilian Beats voegt men weer een redelijk geslaagd deel toe aan de veelzijdig en gestructureerd opgebouwde labelcollectie. Brazilian beats krijgt de volgende omschrijving mee op de hoes: Samba soul, bossa grooves & tropicália rhythms.

In de elf lichtvoetige, doch effectieve nummers ligt veelal de nadruk op het subtiele, ondersteunende drum & bassgeluid, dat in Brazilië al sinds jaar aan dag aan de pop-en dance-sound wordt toegevoegd.  Daarnaast is, zeker in de laatste nummers, inderdaad een fraaie rol weggelegd voor de samba soul. Het ‘beloofde’ tropicálica-geluid is daarentegen niet prominent aanwezig, sterker nog, daar moeten we flink naar zoeken. De compilatie bevat weinig nieuwe tracks, enkel het zeer geslaagde Anel de Saturno van de Parijs gevestigde Marcello (Ferreia) stamt uit 2012. De andere tracks zijn tussen 2002 en 2010 opgenomen.

Een van de opvallendste tracks op Brazilian Beat is het heerlijke Partido Alto van ‘good old’ Marcos Valle. Waarom geen recenter nummer van zijn laatste meesterwerk Estatica, vraag ik mij meteen af? Het zal wel met de rechten te maken hebben, maar het blijft een gemiste kans. Daarnaast is hetvooral genieten met het zomerse A Coisa Mais Lindo do Mundo van Fino Coletivo en de samba soul-songs A Nega E O Malanda van Rogé en A Conta do Samba van Tita Lima. De Brazilian Groove Band, met saxofonist Leo Gandelman in de gelederen levert degelijk werk met hun cover van Bananeira, een klassieker van Joao Donato die inmiddels al meer dan honderd keer is opgenomen. De nummers die de verzameling completeren passen prima in het geheel, zonder overigens een verpletterende indruk achter te laten.

Brazilian Beat is samengevat een zorgvuldig, uitgebalanceerde en degelijke verzameling met een aantal positieve uitschieters. Voor het carnaval in Rio is de timing perfect. Voor de Benelux komt de release toch eigenlijk een paar maanden te vroeg, al is een aantal draaibeurten wel goed voor een zomerse glimlach op het gezicht. 1. Tamy - Samba na Mão, Eu Tenho
 2. Bruna Caram - Feriado Pessoal
 3. Marcos Valle - Partido Alto
 4. Brazilian Groove Band
 5. Mônica da Silva - Aí Então
 6. BungaLove - Minha Loucura
 7. Fino Coletivo - A Coisa mais Linda do Mundo
 8. Brazuka Fina - Samba Ti, Samba Eu
 9. Rogê - A Nega E O Malandro
 10. Tita Lima - A Conta do Samba
 11. Marcello - Anel de Saturno