×

Recensie

Alternative

10 november 2014

Primus

The Chocolate Factory with the Fungi Ensemble

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Aztec Music

The Chocolate Factory with the Fungi Ensemble Primus Alternative 2.5 Primus & the Chocolate Factory with the Fungi Ensemble Written in Music https://writteninmusic.com

Van Les Claypool en zijn mannen weet je dat ze niet de meest conventionele wegen bewandelen. Hun nieuwste project is een integrale uitvoering van de soundtrack van Willy Wonka & The Chocolate Factory, de film met Gene Wilder als de malle snoepfabriekeigenaar. Het is een kleurrijk maar moeilijk in één hap te verteren geheel.

Ach, uiteindelijk gaat het ook helemaal niet om de muziek. Volgens Primus ligt de hele muziekindustrie dusdanig op zijn gat, dat ze een nieuwe inkomstenstroom nodig hebben. Die komt uit de verkoop van chocolade. Wie momenteel een concert van het combo bezoekt, kan bij de merchandise-stand dan ook allerhande chocoladerepen bemachtigen, elk met een aan Primus gelinkte smaak. Mr. Krinkle Bars, Professor Nutbutter Bars, Bastard Bars et cetera. Het volledig opnieuw opnemen van de soundtrack van de film Willy Wonka & The Chocolate Factory is daarvoor kennelijk de aanjager.

Och ja, Primus. Hun wegen zijn ondoorgrondelijk en dat maakt dat de band ook altijd wel interessant blijft om in de gaten te houden. Het concept is hier in ieder geval tot in de puntjes uitgewerkt. Dit album is op paars vinyl (met gratis cd erbij) aangeschaft. Wereldwijd zijn er vijf exemplaren verstopt op goud vinyl. Wie deze weet te vinden, mag de rest van zijn leven gratis naar binnen bij Primus-shows. Juist ja, min of meer dezelfde actie die Willy Wonka uitschrijft in Roald Dahls boek Sjakie en de Chocoladefabriek, waarop de film uit 1971 gebaseerd is.

Primus & the Chocolate Factory with the Fungi Ensemble is het eerste album sinds 1995 dat weer in de klassieke Primus-line-up (met Les Claypool als basspelende voorman, Larry LaLonde op gitaar en Tim Alexander op drums) is opgenomen. Dit aangevuld met het zogenaamde Fungi Ensemble, bestaande uit cellist Sam Bass en percussionist Mike Dillon. Het siert de muzikanten dat zij op een dusdanig creatieve manier met de originele soundtrack aan de slag zijn gegaan, dat er eigenlijk en volledig ander geheel is ontstaan, terwijl men toch trouw blijft aan het filmverhaal. Dat is conceptmatig een sterk punt, maar ook meteen het albums grootste zwakte.

De gedemonteerde en kleurrijk gereconstrueerde chocoladefabriekmuziek gaat sterk van start en bouwt vrolijke evergreens Hello Wonkites en Candy Man om tot bijna angstaanjagende liedjes. Zeker laatstgenoemd nummer maakt van de olijke snoepverkoper die we uit de film kennen een sinistere snoodaard die niets goeds van plan is met de kindjes die hij zijn winkel in lokt. Menig fan van het trio zal zich al luisterend hoofdschuddend afvragen waar toch de groeven zijn waar Primus – zeker in deze line-up – patent op heeft. Die zijn er gewoonweg niet, al komt de funky en freaky bewerking van Golden Ticket het dichtst in de buurt van een klassieke Primus-track.

De absolute klassieker op de soundtrack is Pure Imagination. Deze wordt door Primus vakkundig om zeep geholpen met een lang en nietszeggend intro en daarna een opzettelijke verbouwing die in niks iets toevoegt aan de superieure originele versie. Daarna komt het met het album ook niet meer goed. Kant twee van de pimpelpaarse LP heeft zo zijn momenten (het cynische I Want It Now), maar die worden teniet gedaan door de vele variaties van de Oompa Loompa-nummers die bezingen hoe de diverse kinderen roemloos aan hun eigen zwakheden ten onder gaan in de fabriek van Wonka. Nu horen die ontegenzeggelijk bij het concept, maar nu ze zo dicht op elkaar zijn geplaatst (waar in de film zeker wel tien minuten of meer tussen de segmenten zitten) beginnen ze danig op de zenuwen te werken.

Het is eigenlijk zonde dat de talenten van de band op dit album niet wat beter tot hun recht komen. Zeker drummer Tim Alexander wordt voor een langverwacht reüniealbum tamelijk ondergebruikt. Het is met name (of tenminste, zo klinkt het) Claypool die hier de tijd van zijn leven heeft en met zijn kenmerkende nasale kikkerstemmetje volledig los gaat in zijn eigen jeugdsentiment. Dat is een of tweemaal erg leuk om te horen, maar met name de laatste twintig minuten zullen bij de meesten waarschijnlijk niet snel meer een tweede of derde draaibeurt krijgen.

Primus & the Chocolate Factory with the Fungi Ensemble

 1. Hello Wonkites
 2. Candy Man
 3. Cheer Up Charlie
 4. Golden Ticket
 5. Lermaninoff
 6. Pure Imagination
 7. Oopma Augustus
 8. Semi-Wondrous Boat Ride
 9. Oompa Violet
 10. I Want It Now
 11. Oopma Veruca
 12. Wonkamobile
 13. Oompa TV
 14. Farewell Wonkites


 1. Hello Wonkites
 2. Candy Man
 3. Cheer Up Charlie
 4. Golden Ticket
 5. Lermaninoff
 6. Pure Imagination
 7. Oompa Augustus
 8. Semi-Wondrous Boat Ride
 9. Oompa Violet
 10. I Want It Now
 11. Oompa Veruca
 12. Wonkmobile
 13. Oompa TV
 14. Farewell Wonkites