×

Recensie

Alternative

17 juni 2019

Primal Scream

Maximum Rock 'n' Roll

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Sony Music

Maximum Rock 'n' Roll Primal Scream Alternative 4 Primal Scream – Maximum Rock ‘n’ Roll Written in Music https://writteninmusic.com

Maximum Rock ’n Roll is niet de eerste verzamelaar van Primal Scream. Het is echter wel het eerste overzicht dat alle singles uit de periode 1986-2016 omvat. Dat betekent overigens dat de allereerste single, All Fall Down (1985) de selectie niet heeft gehaald. Wellicht was er niet genoeg ruimte op deze dubbelaar want met 31 tracks is dit natuurlijk wel een bijzonder rijkgevuld overzicht.

Het is mooi om de eerste jaren van de Schotten opnieuw te bezoeken. Ontwapenende indiepop die bij vlagen lekker jengelt. De jaren zestig waren nooit ver weg, horen we op tracks als Velocity Girl en Gentle Tuesday, nog steeds een favoriet van Bobby Gillespie. Met het onweerstaanbare Ivy Ivy Ivy uit 1989 klonk de band al wat steviger, meer naar garagerock neigend, al was het popelement nog zeker aanwezig.

Deze oudere singles, van vóór de internationale doorbraak begin jaren negentig, zijn vooral in Groot-Brittannië bekend. Helaas speelde Primal Scream ze dan ook niet op hun verder prima optreden, recentelijk op Best Kept Secret. Daar stond toch vooral de periode van Screamadelica, Give Out But Don’t Give Up, Vanishing Point en Xtrmntr centraal. De singles uit die periode (1990-2000) vormen vanzelfsprekend het kloppend hart van Maximum Rock ‘n’ Roll. De variatie is groot: van de spaced out tracks voor de rave-generatie Higher Than The Sun en Loaded tot de dansbare rootsrock van Rocks en Jailbird en het industrieel getinte Kill All Hippies en het (ook op Best Kept Secret) altijd lekker doorpompende Swastika Eyes. Primal Scream vond zichzelf midden jaren negentig met verve opnieuw uit en zocht het meer in gelaagde, donkere muziek.

Een van de sterke punten van Bobby Gillespie (en consorten) is dat de rustige songs ook altijd overtuigen. En dat geldt dus ook voor de ingetogen singles van de band. Het zorgt voor een verzamelalbum dat echt alle kanten uitschiet. Hoewel de eerste helft van het album toch het meest blijft hangen leveren de singles van na 2000 toch ook zeker nog het nodige luisterplezier op. Rond 2002 liet de band zich door krautrock en electro inspireren zoals op Autobahn 66 en Some Velvet Morning, de single met Kate Moss. In 2006 was het met het pakkende Country Girl en het brutale Dolls toch weer rock wat de klok sloeg. Zo schoot Primal Scream ook in de afgelopen vijftien jaar weer allerlei kanten op, iets waar de singles accuraat verslag van deden. Dat is immers waar singles voor zijn, aldus Gillespie. Ze moeten laten horen waar de band op dat moment voor staat. Dat was met Uptown zwoele pop met disco-invloeden en met 2013 opzwepende, dansbare rock vol maatschappijkritiek. In 2016 klonk Primal Scream zelfs behoorlijk radiovriendelijk, al is dat natuurlijk relatief. De laatste Britse chartnotering was al in 2008, dus de impact van Primal Scream singles werd steeds lastiger meetbaar, iets wat inmiddels natuurlijk voor de meeste alternatieve rockbands geldt.

Maximum Rock ‘n’ Roll is niet alleen een Best Of van Primal Scream, het is ook een ode aan de singlescultuur. Een cultuur die de afgelopen tien, vijftien jaar een geheel andere verschijningsvorm heeft gekregen. Wat dat betreft lijkt dit overzicht het einde van een tijdperk te markeren.

Lees hier het interview met Bobby Gillespie, naar aanleiding van Maximum Rock ‘n’ Roll.

Tracklisting Maximum Rock ‘n’ Roll:

CD1:

 1. Velocity girl
 2. Gentle tuesday
 3. Imperial
 4. Ivy ivy ivy
 5. Loaded
 6. Come together
 7. Higher than the sun (the orb mix)
 8. Don’t fight it, feel it (7″ edit)
 9. Movin’ on up
 10. Rocks
 11. Jailbird
 12. (i’m gonna) cry myself blind
 13. Kowalski
 14. Star
 15. Burning wheel
 16. Swastika eyes
 17. Kill all hippies (brendan lynch edit)

CD 2:

 1. Accelerator
 2. Miss lucifer
 3. Autobahn 66
 4. Some velvet morning
 5. Country girl
 6. Dolls (sweet rock and roll)
 7. Sometimes i feel so lonely
 8. Can’t go back
 9. Uptown
 10. 2013
 11. It’s alright, it’s ok
 12. Goodbye johnny
 13. Where the light gets in
 14. 100% or nothing


 1. Velocity Girl
 2. Gentle Tuesday
 3. Imperial
 4. Ivy Ivy Ivy
 5. Loaded
 6. Come Together
 7. Higher Than The Sun
 8. Don't Fight It, Feel It
 9. Movin' On Up
 10. Rocks
 11. Jailbird
 12. (I'm Gonna) Cry Myself Blind
 13. Kowalski
 14. Star
 15. Burning Wheel
 16. Swastika Eyes
 17. Kill All Hippies