×

Recensie

Alternative

08 maart 2013

Peter Doran

Overhead The Stars

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Mass Market Recordings

Overhead The Stars Peter Doran Peter Doran Alternative 3.5 Peter Doran – Overhead The Stars Written in Music https://writteninmusic.com

Het alternatieve indie/folk album Overhead The Stars van de uit Ierland afkomstige Peter Doran is een wegdromer. Sinds 2006 maakt de singer-songwriter kraakheldere albums en songs waarin zijn vocalen op een natuurlijke wijze geëvolueerd zijn. Het zijn typische ogen-dicht-en-ontspan tracks die buitengewoon puur bespeeld worden. Zijn ballads Perfumed Letter en Julia zijn loepzuiver en spreken daarom ook het meeste aan als openingsnummers.

Het fundament van Overhead The Stars bestaat over het algemeen uit simpele akoestische gitaren die de ietwat dunne klanken van Peter Doran ruggensteunen. Maar daarmee onderscheidt Doran zich ook meteen van andere singer-songwriters die wanhopig proberen om populair te worden/blijven. Op Overhead The Stars is geen enkele grootspraak te bekennen, Doran blijft volmaakt nuchter en dat mogen we van harte respecteren.

De sterren als vormgeving op de albumhoes geven enigermate een vertekend beeld van de werkelijkheid. In één oogopslag lijkt het er namelijk op dat deze singer-songwriter zweverige en surrealistische songs zingt. Integendeel dus. Doran zoekt dan wel de grens op tegen het dromen aan, met tracks als Turtles en Thief wordt de luisteraar op een rigoureuze manier wakker geschud. Overhead The Stars is geschreven door een vakman die zijn eigen professie voortreffelijk onder controle heeft. Doran weet de meest convenabele tracks op een album te zetten en deze op een sentimentele manier te bespelen.

Overhead The Stars is geen slaapverwekkende wegdromer. De meeste tracks blijven de aandacht wekken vanwege een aangename opbouw die Doran gebruikt als hypnotiserend hulpmiddel. Het indie/folk album is recht voor zijn raap, scoort credits met zijn onvermengde tracks en gaat met zijn tijd mee.

Luister ook eens zijn enerverende akoestische sessies op YouTube. Blijft Peter Doran een one trick pony op zijn akoestische gitaar? Of heeft deze singer-songwriter meer in petto? Zijn tracks smaken in ieder geval naar meer. 1. Perfumed Letter
 2. Julia
 3. Out Of Here
 4. Kicking And Screaming
 5. Little Room
 6. Thread
 7. Thief
 8. Turtles
 9. Every Little Thing
 10. Knife Thrower’s Eyes
 11. Falling Trees