×

Recensie

Rock

09 oktober 2017

Pearl Jam – Let’s Play

Let's Play Two

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Universal Music

Let's Play Two Pearl Jam Rock 3 Pearl Jam – Let’s Play Two Written in Music https://writteninmusic.com

‘Hee, een Pearl Jam live-cd, die hadden we nog niet!’ Geen liefhebber zal dat zeggen, Pearl Jam is een band die inmiddels meer live-cd’s dan reguliere albums heeft uitgebracht. Al is het maar vanwege de ‘legale bootlegs’ die ze zelf hebben uitgegeven. Maar ook als je die niet meerekent is de stapel live-platen van de band enorm. Let’s Play Two fungeert tevens als soundtrack bij de gelijknamige film, die de optredens op het Wrigley Field in frontman Eddie Vedders geboorteplaats Chicago koppelt aan de prestaties van het plaatselijke honkbalteam Chicago Cubs.

Wie Pearl Jam live gaat bekijken, weet vooraf nooit wat er gespeeld gaat worden. De band heeft zo’n enorm oeuvre en put daar elke avond zo gretig uit, dat als je tweemaal gaat kijken, je tweemaal een andere show krijgt. Er zijn natuurlijk wel een aantal nummers die meer dan gemiddeld terugkomen en dat maakt dat gezien de grote hoeveelheid live-albums, dit Let’s Play Two behoorlijk wat doublures heft met eerdere releases. Lightning Bolt van het gelijknamige album uit 2013 maakt hier zijn live-album debuut, het uit 1996 stammende Black, Red, Yellow ook en het al sinds de begindagen van de carrière gespeelde Beatles-cover I’ve Got A Feeling weet het nu ook voor het eerst in ruim een kwart eeuw tot een live-album te schoppen. Speciale vermelding is er voor All The Way, het nummer dat Eddie Vedder schreef voor de Chicago Cubs, dat nu voor het eerst door Pearl Jam wordt uitgebracht (al was de originele solo-release van Vedder ook al een live-uitvoering).

Dat Pearl Jam een goede live-band is, staat buiten kijf. Dat maakt Let’s Play Two echter nog geen fantastisch live-album. De opening is lekker, maar laat ook een band horen die enigszins op de automatische piloot draait terwijl het publiek voor hun neus de nummers euforisch woord voor woord meezingt. Die automatische piloot wordt pijnlijk duidelijk bij Last Exit. Zet deze uitvoering van het nummer af tegen de vlammende live-uitvoering die op de PJ20-cd staat en er blijft niks meer over van de nieuwe versie. Het vuur laait pas op bij Lightning Bolt en het punky Black, Red Yellow. Het agressief gebrachte Corduroy laat eveneens de rook uit je speakers komen en Given To Fly laat je daadwerkelijk even opstijgen. Dat zijn de momenten op dit album dat je wenst dat je niet thuis naar dit schijfje zit te luisteren maar dat je met de vuist omhoog in de menigte mee staat te brullen met hetgeen er op het podium gebeurt.

Het vuur is daarna her en er nog even terug. Een ronkend Go en de meer dan bevlogen Victoria Williams-cover Crazy Mary zijn ontegenzeggelijke hoogtepunten. Hits als Alive en Jeremy steken er maar schraal bij af en doen het op Let’s Play Two niet zo lekker als op eerdere live-albums. Het genoemde All The Way is vooral een ‘leuk als je erbij was’-nummer, dat binnen de context van de film een logische toevoeging is. De afsluitende Beatles-cover is een bende. In de versie van The Beatles is het ook al geen hoogvlieger (bekijk ‘m eens gedurende hun beroemde ‘rooftop concert’) maar de versie van Pearl Jam gaat daar nog diep onderdoor. Jammer, want op talloze bootlegs zijn veel betere uitvoeringen te vinden.

Het album bevat zeventien nummers en is samengesteld uit twee shows waarin gezamenlijk zo’n zeventig nummers zijn gespeeld. Het eindresultaat van dat geknip is hoorbaar fragmentarisch, niet in het minst omdat er met de volgorde van de liedjes is geschoven. Nu hoeft dat geen bezwaar te zijn (luister ook eens naar het prima Live On Two Legs uit 1998, dat uit en keur aan concertopnames is samengesteld) maar hier werkt het niet optimaal. Wie maar één live-album van Pearl Jam in huis wil halen, heeft dan ook meerdere betere opties dan Let’s Play Two. Maar Let’s Play Two bevat áls het heilig vuur hoog oplaait en de automatische piloot even uit gaat verdorie wel weer enkele uitvoeringen die domweg de best beschikbare live-versies in de Pearl Jam-catalogus tot nu toe zijn.

Pearl Jam – Let’s Play Two

 1. Low Light
 2. Better Man
 3. Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town
 4. Last Exit
 5. Lightning Bolt
 6. Black, Red, Yellow
 7. Black
 8. Corduroy
 9. Given to Fly
 10. Jeremy
 11. Inside Job
 12. Go
 13. Crazy Mary
 14. Release
 15. Alive
 16. All the Way
 17. I’ve Got a Feeling


 1. Low Light (Live)
 2. Better Man (Live)
 3. Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town (Live)
 4. Last Exit (Live)
 5. Lightning Bolt (Live)
 6. Black, Red, Yellow (Live)
 7. Black (Live)
 8. Corduroy (Live)
 9. Given To Fly (Live)
 10. Jeremy (Live)
 11. Inside Job (Live)
 12. Go (Live)
 13. Crazy Mary (Live)
 14. Release (Live)
 15. Alive (Live)
 16. All The Way (Live)
 17. I've Got A Feeling (Live)