×

Recensie

Alternative

18 juni 2014

Parquet Courts

Sunbathing Animal

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: What's Your Rupture?

Sunbathing Animal Parquet Courts Alternative 4 Parquet Courts – Sunbathing Animal Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Parquet Courts met hun vorige album Light Up Gold helemaal in de roos schoten werd vooral met het zien van de jaarlijsten helemaal duidelijk. Het album, uitgebracht in juni, bleek een echte sleeper die per maand door steeds meer mensen werd opgepikt.

Nog geen jaar later ligt opvolger Sunbathing Animal in de winkels en het is wederom een erg aanstekelijk album te noemen. Zelfs nog een stuk beter dan hun doorbraakalbum. Light Up Gold werd in een creatieve rush opgenomen in 3 dagen en de energie spatte van het album af. Voor het opnemen van Sunbathing Animal nam de band meer tijd en het album is dan ook muzikaal gevarieerder, en rijker zonder te overdacht te klinken. De energie spat evengoed van de songs af en rafelig zal de band (gelukkig) altijd blijven.

De sfeer op Sunbathing Animal is overduidelijk New York midden jaren 70 toen de punk zich in de stad ontwikkelde en er een vloedgolf aan spannende nieuwe bands was. Vergelijkbaar met een band als Pavement, waar Parquet Courts vaak (terecht) mee vergeleken wordt, kent de band zijn klassiekers en schroomt er niet voor invloeden in zijn songs te verwerken. Vooral in het rijke gitaarwerk van het duo Andrew Savage en Austin Brown komt de rijke muzikale historie van New York terug. Het maakt de band er alleen maar beter op, vooral ook omdat de band steeds strakker en beter is gaan spelen. De bevreemdende teksten van frontman Savage sluiten daar uitstekend op aan.

Opgenomen in 3 lange sessies, waarvan de eerste sessie gelijk als EP werd uitgebracht (het vorig jaar uitgebrachte Tally All The Things That You Broke), is Sunbathing Animal met 13 songs, waarvan zelfs 2 songs over de 6 minuten duiken, en een totale speelduur van 46 minuten, wederom een heerlijk creatieve uitbarsting geworden. In songs als de geweldige albumopener Bodies Made Of, het daarop volgende Black & White, de furieuze titelsong, het overrompelende The Colour Of Blood, het fantastische Raw Milk of instant klassieker Instant Disassembly klinkt de band als de grootste aanwinst in de muziek die we in heel lange tijd hebben gekregen.

Sunbathing Animals is een heerlijk aanstekelijk en geweldig album en bewijst de grote klasse van het uit Brooklyn afkomstige Parquet Courts eens te meer. 1. Bodies Made Of
 2. Black And White
 3. Dear Ramona
 4. What Color Is Blood
 5. Vienna II
 6. Always Back In Town
 7. She's Rolling
 8. Sunbathing Animal
 9. Up All Night
 10. Instant Disassembly
 11. Ducking And Dodging
 12. Raw Milk
 13. Into The Garden