×

Recensie

Alternative

21 oktober 2021

Parquet Courts

Sympathy For Life

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Rough Trade Records

Parquet Courts - Sympathy For Life
Sympathy For Life Parquet Courts Alternative 4 Parquet Courts – Sympathy For Life Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim drie jaar na het alom gewaardeerde Wide Awaaaaaake! is Parquet Courts eindelijk terug met een nieuwe plaat. In de tussentijd vierde de band zijn tienjarig bestaan, onder meer via een livestream. Dat ‘corona-optreden’ blikte natuurlijk vooral terug en dat leverde een heerlijk concert op. Nu is het echter de hoogste tijd voor nieuw materiaal.

Sympathy For Life laat een creatieve band horen die meer improviseert en daarbij ook meer elektronica inzet. Het levert een bijzonder smakelijk album op dat opvallend veel lekkere grooves serveert, zonder de rafelranden overboord te gooien. De single die gepaard gaat met de albumrelease, Homo Sapiens, is nog vertrouwde, pompende en pakkende indierock die zo op Human Performance (2016) had gepast, maar de voorgaande singles waren al aardig representatief voor dit nieuwe, toch vaak anders klinkende album. Opener Walking At A Downtown Pace trapt af met lekkere dikke drums en dito baslijnen. De zuigende gitaren eroverheen maken het helemaal af. ‘I’m making plans for the day all of this is through / Seeing my path there’, aldus Andrew Savage. Black Widow Spider is strak, met een grofkorrelige gitaarpartij die contrasteert met Savage’s zang en teksten over het willen vergeten van een ex-geliefde en ontsnappen aan jezelf.

Veel nummers kwamen tot stand door lange improvisaties en daaropvolgende montages. Voeg daarbij de hulp van producer Rodaidh McDonald (The XX, Hot Chip en David Byrne) en het is niet verwonderlijk dat Sympathy For Life nog meer naar de dansvloer knikt dan zijn voorgangers en dat dit gepaard gaat met lekkere spontane uitbarstingen van creativiteit. Het levert niet altijd beter doortimmerde songs op maar al met al is Sympathy For Life toch een verdomd uitnodigende, energieke plaat.

Marathon Of Anger begint en eindigt als atmosferische techno/electro. De band voegt daartussen scheuten funk toe via de gitaren en de toetsen, alsmede praatzang en een koortje. De muziek doet hier zeker denken aan het onvolprezen werk van Talking Heads rond 1980. Iets wat ook geldt voor Plant Life een track gekleurd door ijle (praat)zang en wederom appetijtelijke drum- en bastracks; vijf minuten hypno-cadans.

Op het lekkere indie-stuiterwalsje Just Shadows is Parquet Courts weer meer de gitaarband van een aantal jaren geleden maar verder tapt het kwartet toch uit een ander vaatje. Application Apparatus kent een space-rock intro en ontpopt zich langzaam als een soort techno-rock, gestut op een dikke, monotone baspartij. De ritmiek van de titeltrack, vormgegeven door losse drums, afgemeten zaaggitaar, elastieken bas en speels orgel, is aanstekelijk. Hier sluit het funkrockende Zoom Out mooi op aan. Het is een ideeënrijke song waarop groepszang en fijne percussie-details extra karakter geven.

Naar het einde toe leunt de band wat meer achterover. Het bijna zeven minuten klokkende Pulcinella is relatief ingetogen en kaal. Op voorgaande albums zou dit minder opvallen dan op het kleurrijke, swingende Sympathy For Life, waarop de heupen meer ruimte krijgen dan het hoofd. Het is alsof de band toch ook even wil temporiseren en reflecteren. Prima, maar Parquet Courts hoeft zich in ieder geval niet te schamen voor die voorgaande veertig minuten opzwepende creativiteit en aanstekelijk spelplezier. Sympathy For Life is een prima aanvulling op de discografie van deze fijne band, die zijn muzikale spectrum hiermee weer wat breder trekt.

 

 

  1. Walking At A Downtown Pace
 2. Black Widow Spider
 3. Marathon Of Anger
 4. Just Shadows
 5. Plant Life
 6. Application Apparatus
 7. Homo Sapien
 8. Sympathy For Life
 9. Zoom Out
 10. Trullo
 11. Pulcinella